'Boeren en tuinders zijn broodnodig, juist nu'

In de eerste uitzending van het VPRO-televisieprogramma Zomergasten was Floris Alkemade te gast. Hij is sinds 2015 rijksbouwmeester. Naast dat hij zich bezighoudt met overheidsgebouwen, heeft hij ook een interessante visie op de inrichting van Nederland. 'Er zijn eerder te weinig dan te veel boeren in Nederland', zo zei hij.

%27Boeren+en+tuinders+zijn+broodnodig%2C+juist+nu%27
© Dirk Hol

Boeren spelen een essentiële rol in het onderhoud van het landschap en het beheer van de bodem. Goed bodembeheer is belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Denk aan bodem- en waterbeheer en koolstofvastlegging, maar ook aan het groeiende besef van verkoelend groen in de stad. Bomen en planten worden herontdekt en gebruikt om huizen en kantoren te koelen.

Alkemade stelde ook dat boeren een reële vergoeding moeten krijgen voor het werk dat zij doen. Het boerenwerk is immers van groot maatschappelijk belang. Mooie, wijze en ware woorden.

Tegelijk maakte de rijksbouwmeester duidelijk dat de transitie waar de landbouw in zit onomkeerbaar is. Het past bij de tijdsgeest en behoeften die er nu zijn. En zolang Nederlandse boeren en tuinders in staat zijn de relatief hoge standaarden voor voedselproductie te handhaven en tegelijkertijd de burger te bedienen die steeds meer aandacht heeft voor duurzaam, veilig en gezond, worden de Nederlandse boeren en tuinders alleen maar belangrijker. De coronapandemie vergroot het besef dat gezond, vers voedsel de basis is van preventie.

Boeren produceren duurzamer dan wij consumeren

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Maar aan dit alles hangt wel een prijskaartje. De consument zal niet aan duurdere boodschappen ontkomen. En zoals Alkemade zei: 'Nederlandse boeren produceren duurzamer dan wij consumeren.'

Kortom, er zijn tal van kansen voor de agrarische sector. Juist nu. We moeten de verandering en zoektocht naar een nieuwe balans niet verwarren met 'ze willen ons niet meer'. Het biedt juist kansen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer