Friese boeren houden vast aan eigen weidevogelplan

LTO Noord heeft bij Gedeputeerde Staten van Friesland een alternatief plan ingediend voor het nieuwe protocol dat de provincie wil invoeren voor het weidevogelbeheer op boerenland. De landbouworganisatie zet samen met diverse partners in op een positieve aanpak om de akker- en weidevogels te beschermen, terwijl de provinciale zorgplicht uitgaat van registratie en handhaving.

Friese+boeren+houden+vast+aan+eigen+weidevogelplan
© Persbureau Noordoost

De hoofdlijn van het gezamenlijke alternatief is een doorstart van 'Grutsk op Greidefugels'. Dat stelt bewustwording, voorlichting, kennisdeling en alle grondgebruikers actief maken in het beheer voor akker- en weidevogels centraal. Dat werkt beter dan meer controle, stelt LTO Noord-regiobestuurder Jan Teade Kooistra.

'Verweg de meeste boeren werken samen met de vrijwilligers van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) aan een betere weidevogelstand. Die boeren zouden in het nieuwe protocol van de provincie dan de rekening gepresenteerd krijgen voor die enkeling die dat niet doet.'


Beetje dom

Daarnaast werkt het nieuwe protocol alleen maar in de hand dat boeren het beste uit zijn als er zo min mogelijk weidevogels op hun land zijn, stelt Kooistra vast. 'En dat kan nooit de bedoeling zijn. Zoiets instellen is een beetje dom. Nog los van het feit dat je de vrijwilligers van de BFVW opzadelt met de controle en boeren daarnaast een deel van de regie over hun eigen land kwijtraken.'

In het voorjaar publiceerden Gedeputeerde Staten een concept-Omgevingsverordening waarin stond dat boeren, voordat ze op het land aan het werk zouden kunnen, een protocol moeten afwerken. Die nieuwe regels werden door de agrarische sector en ook door de BFVW als onwerkbaar gezien.

'Daarbij kwam dat Gedeputeerde Staten nadrukkelijk lieten doorschemeren dat handhaving de norm zou worden. Zo zouden de boeren nauwlettend worden gecontroleerd in hun doen en laten en een boete riskeren als de regels niet worden gevolgd', aldus Kooistra.


Weerstand

Omdat dit plan op veel weerstand stuitte, hebben Gedeputeerde Staten aan de agrarische sector gevraagd om zelf met een voorstel te komen over hoe de vogels bij landwerk beter kunnen worden beschermd. Dat voorstel is inmiddels gedeeld met gedeputeerden Douwe Hoogland en Klaas Fokkinga. Die houden het vooralsnog in beraad.

De afwikkeling van een nieuwe Omgevingsverordening wordt volgend jaar verwacht. 'LTO Noord gaat ervan uit dat de dwingende teksten intussen uit de conceptverordening worden geschrapt, voordat Provinciale Staten zich hierover uitspreken', stelt Kooistra.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer