Segers: ‘Motie Van Haga tegen Schouten is bizar’

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers (ChristenUnie) reageert vol onbegrip op de motie van afkeuring die Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland) van plan is in te dienen tegen demissionair landbouwminister Carola schouten.

Segers%3A+%E2%80%98Motie+Van+Haga+tegen+Schouten+is+bizar%E2%80%99
© ANP Persbureau

Segers sprak Van Haga woensdagavond tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen aan op zijn motie tegen minister Schouten. De fractievoorzitter van Belang van Nederland had eerder op de dag via een persbericht zijn voornemen al bekendgemaakt.


De ChristenUnie-leider memoreerde dat Van Haga nooit aanwezig is geweest bij een commissiedebat over landbouw en dus ook niet geprobeerd heeft het beleid bij te sturen. ‘Het is bizar om met zo’n motie te komen, goedkoop en heel raar’, aldus Segers.

‘Boeren worden van hun land gejaagd. Het is terecht dat ik daar een motie van afkeuring over indien’, reageerde Van Haga die zich sterk maakt voor het hele midden- en kleinbedrijf ‘en daar horen boeren ook onder'. 'Het is heel goed als zij worden beschermd tegen partijen als de uwe.’


Opgaven bij boeren

Eerder op de avond had ook Caroline van der Plas (BBB) tijdens haar spreektijd het demissionaire kabinet aangesproken op het landbouwbeleid. Volgens haar legt de regering veel opgaven bij boeren maar komt het niet verder dan ‘dat kringlooplandbouw zal leiden tot een beter verdienmodel’.

Van der Plas vroeg het kabinet onder meer wat te doen aan de ‘torenhoge NVWA-tarieven en de hoge kosten die boeren moeten maken voor de bovenwettelijke eisen die worden gesteld’.


Phytophthora

Volgens de BBB-fractievoorzitter staat de voedselzekerheid onder druk doordat boeren steeds minder gewasbescherming mogen gebruiken. Dit leidt er toe, zegt Van der Plas, dat in Flevoland driekwart van de aardappeloogst verloren gaat omdat boeren de schimmelziekte phytophthora onvoldoende kunnen bestrijden.

De Algemene Politieke Beschouwingen krijgen donderdag een vervolg. Premier Mark Rutte zal dan reageren op de opmerkingen en vragen die de Tweede Kamer heeft bij de miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Partijen kunnen dan ook moties indienen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer