ChristenUnie vraagt betere kans voor geothermie

De ChristenUnie vindt dat de stimuleringsregelingen voor duurzame energie niet goed uit de verf komen. Het gaat daarbij dan vooral om die voor de toepassing van aardwarmte in de glastuinbouw. Kamerlid Pieter Grinwis heeft staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat gevraagd wat zij hieraan kan doen.

ChristenUnie+vraagt+betere+kans+voor+geothermie
© Eigen Foto

De aanleiding is een bericht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Daarin pleit de vereniging voor een uitbreiding van de budgetten voor de stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE++). De uitbreiding is volgens de NVDE nodig om de klimaatdoelen voor 2030 te halen.Uit een CE Delft-analyse blijkt dat de recent gepresenteerde Europese Green Deal zal leiden tot lagere SDE-uitgaven. De NVDE schat in dat er hierdoor zeker2 miljard euro extra ruimte is in 2022. Dit kan volgens de vereniging zo snel mogelijk worden ingezet als extra budget voor duurzame warmte.


Green Deal

Grinwis wil weten of de staatssecretaris de zorg van de NVDE deelt dat de huidige SDE++-werkwijze waarschijnlijk zal leiden tot lagere SDE-uitgaven dan op voorhand begroot. Dat tegen de achtergrond van de gesloten Europese Green Deal en de daardoor waarschijnlijk verder oplopende prijs van het Emission Trade System (ETS). Tegelijkertijd blijkt het tot op heden geen sinecure de klimaatdoelen te halen.

Het Kamerlid vraagt daarnaast wat de staatssecretaris kan doen aan de tariefstelling van de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Dit is een belasting op elektriciteit en gas. Aanpassing zou volgens Grinwis zo moeten gebeuren dat elektrificatie in het mkb, met name in de glastuinbouw, niet langer wordt afgestraft, maar juist aangemoedigd. Uit de 'Evaluatie ODE' blijkt volgens hem dat de ODE op elektriciteit in de eerste drie tariefschijven relatief veel te zwaar wordt belast.


Schot tussen warmteprojecten

Grinwis diende eerder diende met Henri Bontenbal (CDA) een motie in. Daarin stelden zij dat door de de huidige inrichting van de SDE++ innovatieve warmteprojecten, waaronder geothermie, vanwege het criterium kosteneffectiviteit onvoldoende kans kregen om zich te ontwikkelen. Zij vroegen de regering om de voor- en nadelen van een virtueel schot voor warmte in de SDE++ in kaart te brengen, zodat de regeling aantrekkelijker wordt.

De politicus vraagt nu of Yesilgöz-Zegerius nog voor de openstelling van de SDE++-najaarsronde in oktober de regeling kan aanpassen. Duurzame warmteprojecten in bijvoorbeeld de glastuinbouw hebben daardoor meer kans van slagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer