ChristenUnie wil kalverimport beperken

ChristenUnie komt met een motie om de import van kalveren te beperken. Tweede Kamerlid Pieter Grinwis noemt de huidige schaal van import niet langer houdbaar. Die is nadelig voor Nederlandse melkveehouders, omdat ze hierdoor veel te weinig geld krijgen voor hun nuchtere kalveren.

ChristenUnie+wil+kalverimport+beperken
© Pieter Stokkermans

De motie wordt nog niet in stemming gebracht, omdat de toekomst van de kalverhouderij door de Tweede Kamer als controversieel is bestempeld. Dat betekent dat er geen besluiten over worden genomen zolang er nog geen nieuw kabinet is. 'Maar deze motie komt op een gegeven moment weer terug', kondigde Grinwis aan.

Hij schetste de Kamer dat de kalverhouderij tussen 1960 en 2019 groeide van 400.000 dieren naar 1,65 miljoen dieren. Daarbij werd de helft geïmporteerd vanuit het buitenland. In 1960 was er volgens hem nog geen sprake van invoer.

Het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie zou graag zien dat er productiebeperkende maatregelen komen voor de kalverhouderij, zoals een dierrechtenstelsel. De motie roept het kabinet op om een voorstel uit te werken om grenzen aan de kalversector in Nederland te stellen.


Export naar China

De Tweede Kamer ging dinsdagavond op eigen initiatief in debat over een protocol uit 2018. Daarin is met China overeengekomen dat Nederlands kalfsvlees in dat land mag worden afgezet. Zeventien jaar na de MKZ-crisis werd het daardoor weer mogelijk om Nederlands kalfsvlees naar het grootste land in Azië te exporteren. De Partij voor de Dieren is niet blij met dit protocol. 'Je moet geen handelsdeals sluiten die het systeem verergeren', vond Tweede Kamerlid Christine Teunissen.


Grinwis vroeg zich af wie profiteert van de overeenkomst met China. 'Het klinkt oppervlakkig als goed nieuws voor de Nederlandse kalversector. Zijn het echter niet vooral de grote integraties in de kalversector die hiervan profiteren, met de stevig in de Quote 500 gevestigde VanDrie Group voorop? Is het niet beter om paal en perk te stellen aan de import van kalveren? 90 procent van het vlees wordt vervolgens weer geëxporteerd. Nederlanders eten nauwelijks kalfsvlees, zeker geen blankvlees. En wat blijft hier achter? De stront.'


Verkeerde tekst

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vroeg zich af of Grinwis niet een tekst van de Partij voor de Dieren aan het oplezen was. 'Wilt u de kalverhouderij op termijn ook uit Nederland weghebben?', vroeg ze.


Maar dat is volgens Grinwis niet het geval. 'In tegendeel. Bij melk drinken horen kalfjes. Dat moeten we onder ogen zien. Daar is helemaal niets mis mee volgens de ChristenUnie. Wij staan voor een volhoudbare landbouw, waarin een goede boterham te verdienen is voor boeren. Maar we moeten wel onze natuurlijke grenzen in acht houden. We hebben een stikstofcrisis die ons on hold dreigt te houden. Laten we dan de import van kalveren, die we niet nodig hebben, stoppen.'


Melkveehouders

Diverse melkveehouders hebben zich volgens Grinwis bij hem gemeld met het verzoek om de import van kalveren te beperken en bijvoorbeeld een dierrechtensysteem voor deze sector in te voeren. Het protocol is overigens alleen geldig voor vlees van kalveren die in Nederland zijn geboren en opgegroeid, dus niet van importkalveren.

Volgens minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel kan het geld dat verdiend wordt met de markttoegang tot China bovendien gebruikt worden om de Nederlandse kalverhouderij te verduurzamen. VVD en BBB zijn daarnaast juist erg tevreden met de overeenkomst met China. 'Dit soort deals moeten we juist wel hebben', vindt VVD'er Jan Klink.


Belang sterke kalverhouderijsector

Klink hield zijn zogenoemde 'maiden speech' (eerste speech) in de Tweede Kamer en benadrukte het belang van een sterke kalverhouderijsector voor de melkveehouderij. 'We hebben in Nederland een professionele kalverhouderij die toonaangevend is op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Maar daarmee ben je er nog niet.'

Je hebt ook afzetmarkten nodig, weet hij. 'Vele jaren is er door de ambtenaren van LNV en Buitenlandse Zaken aangewerkt om Nederlands kalfsvlees ook in China af te kunnen zetten. Een oprecht compliment voor hen. Deze groeimarkt biedt kansen voor Nederlandse boeren, aangezien kalfsvlees daar nog nauwelijks gegeten wordt.'


In het gat springen

De VVD'er gaf aan dat Argentinië en Brazilië in het gat springen als Nederland besluit geen kalfsvlees meer naar China te exporteren. 'Daar liggen de dierenwelzijnseisen aanzienlijk lager dan bij ons.' Zowel VVD als BBB pleitten voor uitbreiding van de export naar China. Daardoor kunnen ook de zogenoemde 'minder courante delen' van het kalf als poten en oren worden uitgevoerd. Volgens deze partijen is dat goed voor de vierkantsverwaarding.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer