Van Haga kondigt motie van afkeuring aan tegen Schouten

De Groep Van Haga heeft aangekondigd vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen een motie van afkeuring in te dienen tegen demissionair landbouwminister Carola Schouten. De partij, tegenwoordig bekend als Belang van Nederland, vindt dat de minister onvoldoende is opgekomen voor de boeren.

Van+Haga+kondigt+motie+van+afkeuring+aan+tegen+Schouten
© ANP

'Er moet een einde komen aan onzalige plannenmakerij die hardwerkende boeren de nek omdraait', zegt fractievoorzitter Wybren van Haga, doelend op de ideeën en scenariostudies die recent naar buiten zijn gekomen.

Maar dat is niet het enige, vindt het Kamerlid. 'De minister is, nota bene als boerendochter, volledig meegegaan in een door de politiek gecreëerd probleem, de stikstofcrisis. Deze stikstofhoax maakt, als we niet oppassen, de hele boerensector kapot en dat is bijzonder slecht voor de Nederlandse economie.'

Een motie van afkeuring veroordeelt het beleid van een bewindspersoon of het kabinet. De ernst van de verwoorde kritiek kan reden zijn voor ontslagaanvraag. In de praktijk neemt de Tweede Kamer een motie van afkeuring zelden aan.


Schoffering

Belang van Nederland rekent het Schouten zwaar aan dat zij zich niet faliekant heeft gekeerd tegen plannen om boeren te onteigenen of hun vergunning af te pakken. 'Na deze schoffering van boeren en hun families had zij 'een over mijn lijk'-mentaliteit moeten tonen en pal voor deze hardwerkende ondernemers moeten gaan staan', aldus Van Haga.

'Ze kwam niet verder dan de mededeling dat ze baalde dat de voor boeren desastreuze plannen zijn uitgelekt, terwijl uit alles blijkt dat ze de boerenstand in het geniep de nek wil omdraaien. Dat vind ik volstrekt onaanvaardbaar', stelt Van Haga, die naast het afkeuren van het beleid van de minister ook vraagtekens zet bij de gebrekkige transparantie.


Ingrijpende gevolgen

De voorman van Belang van Nederland wijst op onderzoek van de Rabobank. De bank stelde in 2019 al dat het halveren van de veestapel zeer ingrijpende gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie en jaarlijks 3,5 miljard euro zou kosten.

Van Haga splitste zich met Olaf Ephraim en Hans Smolders af van Forum voor Democratie. Hoewel de partij in de Tweede Kamer nog staat genoemd als Groep Van Haga, is de partijnaam gewijzigd in Belang van Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer