Syngenta demonstreert insectenscanner op groentenplatform

Syngenta onderzoekt de toepassing van de Diopsis-insectenscanner in de landbouw om de biodiversiteit te verbeteren. Binnenkort is er een demonstratie op het groentenplatform in Ossendrecht.

Syngenta+demonstreert+insectenscanner+op+groentenplatform
© Syngenta

De technologie kan telers inzicht geven in wat ze kunnen doen om de biodiversiteit op hun percelen nog beter te ondersteunen. De uitdaging is om de biodiversiteit op het veld meetbaar te maken en een beslissingsondersteunend systeem te ontwikkelen dat telers inzicht geeft in de balans tussen plagen en nuttige insecten in hun gewas.

Als onderdeel van het Good Growth Plan zet Syngenta zich in voor het verbeteren van de biodiversiteit en bodemgezondheid op landbouwgronden. Dit doet het bedrijf onder meer door kennis te delen over goede landbouwpraktijken en bloemrijke akkerranden te stimuleren in het project Operation Pollinator.

Hanneke Verhelst, hoofd duurzaamheid Syngenta Benelux: ‘De vraag is vaak: werkt het? Technologieën zoals een insectenscanner kunnen helpen de impact van landbouw op de biodiversiteit beter meetbaar te maken en telers meer inzicht te geven in wat ze kunnen doen om de biodiversiteit op hun landbouwpercelen verder te ondersteunen.’


Nieuwe oplossingen

Om het meten van biodiversiteit in de landbouw op grote schaal mogelijk te maken, werkt Syngenta samen met Europese onderzoeksinstituten en startups om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Agronoom Maurits van der Hout van Syngenta: ‘We geloven dat een insectenscanner, zoals Diopsis, een teler inzicht kan geven in de balans tussen nuttigen en plagen in het veld. Hierdoor kan een teler betere beslissingen nemen over wanneer in te ingrijpen om schade aan het gewas te voorkomen.’

De Diopsis-insectenscanner is een bewezen technologie. Er zijn er al 115 actief in Nederland die de aantallen en biomassa van verschillende soorten insecten in kaart brengen. Het doel daarbij is om algehele trends in de insectenstand beter te begrijpen.

Samen met het jonge bedrijf Faunabit demonstreert Syngenta de Diopsis-insectenscanner op het groentenplatform van 4 tot 15 oktober in Ossendrecht. Ze willen de toepasbaarheid van deze technologie in de dagelijkse landbouwpraktijk verder verkennen. Op het groentenplatform zijn diverse proeven te bezoeken in sluitkool, broccoli, prei, wortelen en boontjes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer