Syngenta+komt+met+nieuwe+actieve+stof+voor+insecticiden
Nieuws
© Koos van der Spek

Syngenta komt met nieuwe actieve stof voor insecticiden

Spiropidion is een nieuwe actieve stof voor de bestrijding van zuigende insecten die is ontwikkeld door Syngenta Crop Protection. Over twee of drie jaar wordt een toelating van de stof verwacht in de Europese Unie.

Syngenta kondigt Spiropidion aan als een innovatie waarmee telers hun gewassen kunnen beschermen tegen zuigende insecten als bladluizen en witte vliegen. De nieuwe actieve stof wordt systemisch opgenomen door planten en spaart volgens de fabrikant nuttige roofinsecten en ook de insecten die de gewassen bestuiven.

Het eerste insecticide met Spiropidion is al toegelaten in Guatemala. In Paraquay en Pakistan worden de eerste toelatingen volgend jaar verwacht. Voor de lancering van meerdere middelen op basis van de nieuwe stof in Brazilië richt Syngenta zich op 2023.

In de Europese Unie wordt het dossier van Spiropidion waarschijnlijk in 2022 of een jaar later ingediend. De formele toelating laat dan waarschijnlijk nog zo'n twee of drie jaar op zich wachten. Dus voor 2025 zullen Europese gewastelers nog niet over middelen met deze stof kunnen beschikken.


Brede range van gewassen

Syngenta meldt dat het uiteindelijk de bedoeling is dat de stof wereldwijd in meer dan zestig landen kan worden toegepast. Het concern wil toelatingen aanvragen in een brede range van gewassen, variërend van fruit en groenten tot grotere akkerbouwgewassen als katoen en sojabonen. De potentiële jaaromzet van middelen op basis van Spiropidion berekent Syngenta op meer dan 400 miljoen dollar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer