Syngenta waarschuwt tegen Zwitsers verbod op pesticiden

Het Zwitsers/Chinese chemiebedrijf Syngenta heeft de Zwitserse bevolking gewaarschuwd voor de gevolgen van een verbod op het gebruik van pesticiden in de landbouw. Volgens topman Erik Fyrwald moeten de Zwitsers meer voedsel importeren als ze zelf bij gebrek aan groeibevorderaars minder zelf verbouwen.

Syngenta+waarschuwt+tegen+Zwitsers+verbod+op+pesticiden
© Nieuwe Oogst

De Syngenta-baas gaf commentaar op de twee referenda 'Voor schoon drinkwater en gezond voedsel' en 'Voor een Zwitserland zonder synthetische pesticiden', waarover op 13 juni in Zwitserland wordt gestemd. Hij zegt de noodzaak van een schoon milieu te begrijpen en erkent de 'existentiële bedreiging' van klimaatverandering.

Een 'ja' tegen de stembus zou er alleen maar toe leiden dat er veel meer voedsel in Zwitserland wordt geïmporteerd. 'Als je pesticiden wegneemt bij boeren, daalt de voedselproductie met minstens 40 procent', waarschuwde Fyrwald. Hij ziet zijn bedrijf niet als de oorzaak van het probleem, maar als een potentiële probleemoplosser.


In Chinese handen

Het Zwitserse Syngenta was tot 2017 genoteerd aan de Zwitserse beurs, totdat het bedrijf werd overgenomen door het Chinese Chemchina. De groep is nu aanzienlijk groter sinds de fusie met het Israëlische Adama en met de agrarische bedrijven van Sinochem. Het doel blijft om medio 2022 opnieuw een beursgenoteerd bedrijf te worden.

'We maken goede vorderingen om klaar te zijn voor een terugkeer naar de beurs', zei Fyrwald donderdag in een interview met persbureau AWP. Op de beurs had Syngenta medio 2022 eerder een sterke groei van 20 procent aangekondigd voor het eerste kwartaal van 2021. De Amerikaans/Noorse Fyrwald werd vijf jaar geleden benoemd tot hoofd van de landbouwgroep Syngenta en geldt sindsdien als een van de machtigste agromanagers ter wereld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer