Rabobank: sterke vraag naar pluimveevlees stuwt prijzen

De marktomstandigheden voor pluimveevlees zijn aanzienlijk verbeterd, met een aanhoudend sterke vraag naar pluimveevlees en een beperkt aanbod. Daarbij stijgen de handelsvolumes doordat de foodservice zich verder herstelt. Wel speelt in sommige regio's de coronasituatie nog parten. De voerkosten liggen op een stabiel hoog niveau.

Rabobank%3A+sterke+vraag+naar+pluimveevlees+stuwt+prijzen
© Pixabay

Toch nemen de zorgen voor Europa en Zuidoost-Azië toe, stelt Rabobank in het laatste kwartaalrapport over de vleespluimveehouderij. In Zuidoost-Azië heeft de Deltavariant van het coronavirus een negatief effect op de afzet van pluimveevlees. In Europa leidt het stijgen van het aanbod tot toenemende zorgen over het overaanbod.

De wereldhandel herstelde zich sterk in het tweede kwartaal van 2021, met handelsvolumes op historische hoogten. Brazilië en de Verenigde Staten hebben het meest geprofiteerd van de sterke handel, terwijl de export uit Europa, Rusland en Oekraïne is gedaald door de vogelgriep en een vertraging van de Chinese import. Maar wereldwijde handelskwesties blijven een belangrijk punt van zorg.

'In termen van marktvooruitzichten verwachten we een sterke vraag voor de rest van 2021, ondanks deze handelsproblemen. De meeste markten opereren onder krappe leveringsvoorwaarden met een verbeterde vraag naar foodservice. Hierdoor blijven sterke handelsstromen in stand', zegt Nan-Dirk Mulder, senior analyst Animal Protein bij Rabobank. Volgens hem zijn de belangrijkste wildcards, naast de handelskwesties, vogelgriep, covid 19-ontwikkelingen, arbeid en beschikbaarheid van containers. 'Het probleem met de beschikbaarheid van containers kan later in het jaar mogelijk de handelsvolumes van pluimvee beperken. Als dat zo is, is dat een opwaartse factor voor de prijzen.'


Vlakke voerprijzen

De voerprijzen zullen volgens Mulder relatief vlak blijven, met enige stijging van de tarweprijzen door een zwakkere beschikbaarheid vanuit de Europese Unie en Rusland. Voor soja zal in de toekomst de terugkeer van nat weer – na een jaar van droogte – in hoofdproducent Brazilië van cruciaal belang zijn, aangezien in september de aanplant van sojabonen zou moeten beginnen. Een mogelijke terugkeer van de La Niña-omstandigheden in het vierde kwartaal kan verdere droogte betekenen.

In de Verenigde Staten worden de soja- en maisgewassen geoogst, investeerders zijn in afwachting van de opbrengstresultaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer