Markt voor pluimveevlees volop in beweging

Sinds begin van het jaar vertonen de vleeskuikenprijzen een opgaande lijn. Er is sprake van relatieve krapte op de internationale markt voor pluimveevlees. Marktkenners vinden het lastig om ver vooruit te kijken.

Markt+voor+pluimveevlees+volop+in+beweging
© Twan Wiermans

Vanwege de sterk stijgende voerprijzen, blijft het voor vleeskuikenhouders lastig om de marge te verbeteren, ondanks de iets betere kuikenprijzen van het moment.

Een van de oorzaken van de beperkte kipvoorraad op de internationale markt, en de daardoor redelijke vraag, vormen de uitbraken van vogelgriep in Polen. In dat land zijn diverse pluimveebedrijven geruimd. Niet alleen vleeskuikenbedrijven, maar ook bedrijven met moederdieren. En dat zorgt voor een behoorlijke druk op de productie. De Polen kunnen hierdoor minder pluimveevlees en eieren exporteren naar andere landen.


Hogere prijzen

De situatie in Polen, waarbij ook Afrikaanse varkenspest een rol speelt, zorgt voor enige verlichting op de Europese markt voor pluimveevlees. Dat heeft zich de afgelopen maanden vertaald in hogere prijzen.

Van grote invloed op de markt voor pluimveevlees was het afgelopen jaar corona. Net als in veel andere sectoren zorgden de gevolgen van de virusziekte ook in de pluimveevleessector voor harde klappen. Door covid-19 viel vooral de foodservice stil. Naar schatting wordt in normale jaren ongeveer 25 procent van het pluimveevlees in Europa via dat kanaal verkocht.


Versoepelingen coronaregels

Alle betrokkenen in en om de vleeskuikenhouderij kijken dan ook reikhalzend uit naar versoepelingen van de coronaregels. Pas als het foodservicekanaal weer volledig opengaat, is er ruimte voor een structureler herstel van vraag en aanbod van kip op de wereldwijde markt.

Omdat nog niet duidelijk is hoe dit de komende maanden gaat verlopen, is het lastig om iets zinnigs te zeggen over de ontwikkeling van de kuikenprijzen. Rabobank houdt rekening met flinke schommelingen in de internationale vraag naar pluimveevlees en dat kan dan ook met de prijzen gebeuren.


Beter Leven

Waar vleeskuikenhouders in Nederland ook mee te maken hebben, is dat een groeiend aantal supermarkten heeft aangekondigd binnen enkele jaren volledig over te stappen op kip met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Rabobank verwacht dat de verhouding 'concept' versus 'regulier' binnen enkele jaren van respectievelijk 35/65 naar 75/25 kan verschuiven.

'Dat heeft flinke gevolgen voor de pluimveevleesketen in Nederland', zegt sectormanager Jeroen van den Hur van Rabobank Nederland. 'Mede daardoor is de markt voor pluimveevlees behoorlijk in beweging. Vleeskuikenhouders ontkomen niet aan het maken van keuzes. Bijvoorbeeld rondom het specialiseren in de productie voor alleen de Nederlandse retail. Of het blijven produceren voor de West-Europese versmarkt.'


Investeringen

Vleeskuikenhouders die willen doorschakelen naar het 1 stersegment krijgen te maken met investeringen in onder meer een overdekte uitloop. Niet voor elk bedrijf zal dit te realiseren zijn, onder meer vanwege het feit dat de benodigde vergunningen niet overal kunnen worden verworven.

Rabobank verwacht dat de veranderende marktsituatie ertoe gaat leiden dat het aantal vleeskuikens in Nederland de komende jaren afneemt. Van den Hurk: 'En dat gaat gevolgen hebben voor de hele pluimveevleessector. Denk bijvoorbeeld aan een afnemende vraag naar eendagskuikens en wat dat betekent voor vermeerderaars en broederijen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer