Beter Leven-ster wordt de norm bij verse kip

De verse kip in alle Nederlandse supermarkten zal uiterlijk eind 2023 tenminste 1 ster van het Beter Leven-keurmerk dragen. Ook de laatste supermarktketen, Boni, heeft toegezegd alleen nog dergelijke kip aan te bieden, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Beter+Leven%2Dster+wordt+de+norm+bij+verse+kip
© Jumbo

Boni heeft met de toezegging volgens Wakker Dier het voorbeeld gevolgd van Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus, Aldi, Picnic, Coop, Dirk, Vomar, MCD, Boon's Markt, DekaMarkt, Spar en Hoogvliet. 'Wij weten nu dat onze leverancier daadwerkelijk kan gaan leveren volgens 1 ster Beter Leven. Wij hechten zeer aan het doen wat we zeggen richting onze klanten en hebben op die bevestiging gewacht', licht Boni-directeur Frank Klören toe.

Wakker Dier is zeer content dat het laatste schaap over de dam is. 'Eerder schrapten supermarkten de plofkip, maar zij legden er een 'flopkip' voor in de plaats. Een kip die het weliswaar ietsje beter heeft, maar nog altijd geen ster verdient. Deze kip ligt nu nog in de supermarkten, maar daar komt dus een einde aan', aldus Wakker Dier, die vol lof is over de winkels. De organisatie strijdt al negen jaar voor meer dierenwelzijn in de pluimveehouderij.


De Boni-baas ziet ook de andere kant: 'Het label ziet voornamelijk toe op dierenwelzijn. Dat de kip twee weken langer leeft, hoe goed ook, betekent ook extra gebruik van water, CO2-uitstoot, mestproductie, ruimtegebruik en meer stallen. En daar waar mogelijk nog geen stalruimte beschikbaar is, zelfs extra foodmiles.' Met foodmiles wordt de afstand bedoeld die het voedsel aflegt vanaf de productie tot aan de consument.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer