PVV Brabant wil snelle vergunning overdekte uitloopstal kippen

Brabantse kippenhouders die aan het Beter Leven-keurmerk willen voldoen, moeten versneld aan een vergunning worden geholpen voor een overdekte uitloopstal, stelt PVV Brabant. De partij wil dat het provinciebestuur hier actie op onderneemt.

PVV+Brabant+wil+snelle+vergunning+overdekte+uitloopstal+kippen
© Michiel Elands

Volgens de partij kan het proces van vergunningverlening wel vijf jaar duren, terwijl Nederlandse slachtkippenhouders al per 1 januari 2023 aan de eisen van het keurmerk moeten voldoen, als zij hun vlees willen blijven afzetten in Nederlandse supermarkten.

'Uit berichtgeving blijkt dat Brabantse kippenboeren die overdekte uitloopstallen willen bouwen om aan de regels van het keurmerk te voldoen, compleet vastlopen in langdurige vergunningstrajecten. Hierdoor bestaat zelfs het risico dat Nederlandse supermarkten vanaf 2023 kippenvlees uit het buitenland moeten importeren', zegt landbouwwoordvoerder Maikel Boon van PVV Brabant.


Bereid tot forse investeringen

De Brabantse pluimveehouders zijn bereid om forse investeringen te doen om het keurmerk te krijgen, zegt Boon. Maar omdat het proces van vergunningverlening te lang duurt, komen de stallen niet op tijd af. 'Dit gaat ten koste van zowel kip als boer.' Alleen een melding zou volgens de partij ook moeten kunnen volstaan.

PVV Brabant heeft Statenvragen ingediend over de kwestie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer