Met compost wordt meer organische stof geleverd

'Op percelen waar je 10 ton compost per hectare per jaar aanvoert, lever je duidelijk meer organische stof', stelde WUR-onderzoeker Harry Verstegen tijdens de plant- en bodemgezondheidsdag in het Limburgse Vredepeel. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Wageningen University & Research (WUR) en BO Akkerbouw.

Met+compost+wordt+meer+organische+stof+geleverd
© Persbureau Noordoost

Uit de bemestingsproef van WUR blijkt dat jaarlijks 2.100 kilo organische stof moet worden aangebracht om op zuidelijke zandgronden het organischestofgehalte op peil te houden. Bij het onderzoek zijn in 2011 drie strategieën getest: bemesting met een lage, standaard en biologische gift. Het systeem is opgezet om de bodemkwaliteit te beoordelen met het gebruik van verschillende meststoffen.

Verstegen laat zien dat wanneer weinig organische stof wordt aangevoerd vanaf het eerst meetpunt in 1990, het organischestofgehalte tot 2021 is gedaald van 4,6 procent naar 3,5 procent. 'Bij de standaard dosering zitten we nu op 4 procent, bij biologisch op 4,5 procent. In 2011 zijn we begonnen met het aanvoeren van 10 ton compost per hectare, dat zorgt voor een duidelijke verhoging van het organischestofgehalte', vertelt hij.


Lage aanvoer laat 4 procent opbrengst liggen

'Met een lage aanvoer van organische stof laat je ongeveer 4 procent opbrengst liggen', weet Verstegen. 'Vergelijken we de standaard dosering van de proef met het praktijkbedrijf, dan scoort de proef 7 procent lager. Dat is deels te verklaren doordat we met de bemestingsproef al jaren op het scherpst van de snede bemesten en rekenen.'

Bij de lage dosering wordt 1.000 kilo effectieve organische stof (EOS) per jaar op het land aangevoerd met mineralenconcentraat en waar nodig kunstmest. De standaard dosering bestaat uit 2.250 kilo EOS per jaar, met vaste stalmest, rundveedrijfmest, in mindere mate varkensdrijfmest en waar nodig aangevuld met kunstmest. In de biologische teelt wordt vaste stalmest en rundveedrijfmest toegepast.Dat levert 3.500 kilo EOS per jaar op.


Composttoediening vergeleken

Ook is de gewasopbrengst vergeleken tussen geen composttoediening en de aanvoer van compost. 'Daaruit blijkt dat het niet meteen tot extra opbrengst leidt als je de grond al op orde hebt, maar alsnog extra organische stof opbrengt', zegt Verstegen. 'Als je de grond uitmergelt en weinig compost aanvoert, ga je de opbrengst wel weer op peil brengen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer