Keurcompost voldoet alsnog aan eisen akkerbouwsector

De beoordelingsrichtlijnen voor Keurcompost zijn met ingang van 1 april weer in lijn met die voor Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). De akkerbouwsector baalt van de onnodige commotie die daarover ontstond.

Keurcompost+voldoet+alsnog+aan+eisen+akkerbouwsector
© Han Reindsen

De aanpassing van de beoordelingsrichtlijnen betekent dat akkerbouwers binnen de VVAK-certificering weer gebruik kunnen maken van Keurcompost, meldt Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR). Eerder paste BVOR per 1 januari 2021 eenzijdig de richtlijnen voor Keurcompost aan vanwege harmonisering op basis van de Europese meststoffenverordening.


De aanpassingen betroffen onder meer ruimere normen voor bodemvreemde verontreinigingen, zoals glas en plastic. BO Akkerbouw accepteerde deze verruiming niet en zette een streep door het gebruik van Keurcompost binnen VVAK.


Onnodige onrust akkerbouwsector

'BVOR heeft onnodige onrust veroorzaakt in de akkerbouwsector', zegt directeur Andé Hoogendijk van BO Akkerbouw over het opnieuw aanpassen van de kwaliteitsnormen voor Keurcompost. Hij is in zijn functie ook voorzitter van het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO) dat VVAK beheert. 'Eerst een verruiming van de normen afkondigen en die later weer terugdraaien, is voor ons geen reden voor een feest. Het is al met al jammer dat het zo gelopen is.'

Hoogendijk benadrukt dat de akkerbouwsector een groot afnemer is van GFT-compost. 'Als klant verwachten we koning te zijn en is er behoefte aan een partner die meedenkt over een betere kwaliteit van de grondstoffen die worden aangevoerd. Deze indruk hebben we nu nog niet van de compostsector.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer