WUR: 'Vrijstelling van 50 procent voor compost terecht'

De manier waarop fosfaat gebonden is in compost, vermindert de kans op uitspoeling ervan en rechtvaardigt de 50 procent vrijstelling. Dat melden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR).

WUR%3A+%27Vrijstelling+van+50+procent+voor+compost+terecht%27
© Han Reindsen

In het rapport 'Fosfaatvormen in compost en andere organische meststoffen' staat dat zowel gft- als groencompost op basis van het aandeel ijzergebonden fosfaat duidelijk te onderscheiden is van andere organische meststoffen. Voor compost met een laag gehalte aan organische stof is een hogere vrijstelling zelfs acceptabel, concluderen de onderzoekers.


Het doel van de studie was om de verschillende fosfaatvormen in compost en andere organische meststoffen te analyseren. Op basis daarvan kon worden beoordeeld of compost onderscheidend is van andere organische meststoffen, zoals dierlijke mest en zeefgrond. De onderzoekers hebben daarvoor veertien producten uitvoerig bekeken.


IJzer uit grondfractie

Het onderzoek bevestigt dat fosfaat in compost deels is gebonden aan ijzer afkomstig uit de grondfractie. Het aandeel fosfaat gebonden aan ijzer is sterker naarmate het organische stofgehalte lager is en naarmate meer ijzer in de meststof zit. Groencompost is met 2 tot 7 procent gemakkelijk beschikbaar fosfaat vergelijkbaar met zeefgrond en komt op basis van de fosfaatfracties ook dicht in de buurt van vruchtbare landbouwgrond.

Gft-compost neemt met 18 tot 22 procent fosfaat in eenvoudig beschikbare vorm een positie in tussen grond en mest. In de dikke fractie van vergiste runder- en varkensdrijfmest is nauwelijks ijzer aanwezig om fosfaat te binden en is 45 tot 87 procent van het totale fosfaatgehalte gemakkelijk beschikbaar.


Digestaat uit reststromen suikerindustrie

In digestaat van reststromen uit de suikerindustrie is ook een aanzienlijk deel van fosfaat gebonden aan ijzeroxiden. Dat komt door het gebruik van ijzerwater in het vergistingsproces, aldus de onderzoekers van WUR.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer