Britten vragen noodvergunning aan voor neonics in bieten

De Britse suikerbietenindustrie heeft een spoedvergunning aangevraagd voor het gebruik van een gerichte zaadbehandeling met neonicotinoïden voor de teelt van suikerbieten in 2021.

Britten+vragen+noodvergunning+aan+voor+neonics+in+bieten
© Haijo Dodde

Een noodvergunning wordt gezien als laatste redmiddel. De extreme en ongekende impact van de door bladluizen verspreide vergelingsziekte heeft vorig jaar een enorme invloed gehad op de oogst van bieten. Sommige telers hebben volgens British Sugar hun opbrengsten met wel 80 procent terug zien lopen.

Het ondersteunen van bijenpopulaties is buitengewoon belangrijk voor ons en onze telers, vindt British Sugar. De behandeling op het zaad wordt daarom aangebracht voordat het wordt gezaaid, het is geen coating. Het zal op een uiterst beperkte en gecontroleerde manier worden gebruikt voor de suikerbietenteelt van 2021 en alleen als in februari een vooraf bepaalde, onafhankelijke voorspellingsdrempel voor bladluizen wordt gehaald.


Dertien EU-landen

'De noodvergunning brengt het Verenigd Koninkrijk op één lijn met dertien EU-landen die al soortgelijke afwijkingen hebben toegestaan voor behandelingen van zaad met neonicotinoïden dat dit jaar voor de suikerbietenteelt moet worden gebruikt', meldt British Sugar.

In de suikerbietenindustrie werkt British Sugar aan plannen om de vergelingsziekte zonder neonicotinoïden aan te pakken. Onder meer door onderzoek en ontwikkeling om de natuurlijke weerstand in het gewas te verbeteren.


Precisieveredeling

De Britse suikersector is blij met de start van precisieveredeling. Dit biedt een enorme kans om de gevolgen van de vergelingsziekte te verminderen. De milieuvoordelen van genetische bewerking zijn duidelijk. De regering kijkt of de regels in het Verenigd Koninkrijk moeten worden gewijzigd om de genbewerking te kunnen reguleren.

Landbouwdirecteur Peter Watson van British Sugar: 'We willen dat de Britse suikerbietenindustrie vooroploopt in de landbouwtechniek. Wetgeving om het gebruik van deze moderne veredelingstechnieken mogelijk te maken, is een van de manieren om ons daarbij te helpen.'

Het bewerken van genen zou een veelzijdige plantveredelingsmethode kunnen zijn voor gebruik in veel sectoren. Het op deze manier verbeteren van de landbouwproductiviteit kan betekenen dat de Britse landbouw in de toekomst succesvol blijft concurreren op het wereldtoneel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer