Hokverrijking+heeft+effect+na+spenen
Nieuws
© Twan Wiermans

Hokverrijking heeft effect na spenen

Biggen die al vroeg voer opnemen, zijn beter voorbereid op de periode na het spenen. 'Het vergemakkelijkt het speenproces', geeft Bas Kemp van Wageningen University & Research aan. Het effect van hokverrijking bij zuigende biggen wordt zichtbaar na spenen.

'Voer zoeken begint in de natuur al vroeg', geeft Kemp aan. Het varken is een nieuwsgierige eter. Wroeten, snuffelen, bijten en kauwen horen bij zijn natuurlijke gedrag. Ook bij dat van biggen. In de natuur beginnen die al na een à twee dagen met kauwen. En binnen twee weken nemen biggen eikels en mais op.

Om dat natuurlijke gedrag te stimuleren en biggen al vroeg te leren vreten, is het advies om zuigende biggen ook verrijkingsmateriaal aan te bieden. Als dat niet gebeurt, vreet 12 tot 66 procent van de biggen niet voor het spenen. Dit blijkt uit onderzoek op het Varkens Innovatie Centrum.

Geschikte verrijkingsmaterialen zijn, naast de jutezak die al in het hok hangt voor de kraamzeug, papiersnippers zonder inkt, sisaltouw of grote gepelletteerde ruwvoerbrokken.

Minder vreetproblemen

'Verrijking voor zuigende biggen zorgt voor minder vreetproblemen. En dat leidt tot een betere groei voor en een betere voeropname na het spenen', stelt Kemp.

Is er geen verrijkingsmateriaal, dan worden hekwerk en hokgenoten gebruikt als alternatief wroetmateriaal, geeft Kemp aan.

Het begint met onschuldig sabbelen, maar resulteert in meer problemen met staart- en oorbijten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij spenen op 4 weken plusminus 5 tot 10 procent van de biggen al (kleine) staartwonden heeft.

Effect van pelletgrootte

Gepelletteerde ruwvoerbrokken zijn er in verschillende diameters. Wageningen University & Research onderzocht bij 36 tomen (twee keer 18) het effect van twee soorten pellets, voor het spenen, op de productiviteit van de biggen na het spenen. De onderzoekers gebruikten grote 12 millimeterpellets en kleine 2 millimeterpellets.

Het speengewicht van de eerste groep lag gemiddeld op 8,3 kilo. Bij de tweede groep was dat 7,9 kilo. In de eerste vijftien dagen na spenen lag de voeropname van de biggen die een 12 millimeterpellet kregen 14 procent boven de 2 millimetergroep. In groei nam de 12 millimetergroep zelfs een voorsprong van 26 procent.

'Dit suggereert dat een vroege start van de voeropname het speenproces vergemakkelijkt', vertelt Kemp. Grote brokken worden spelenderwijs het hele hok doorgesleept. Dat heeft effect op het leren eten en indirect op de ontwikkeling en de lengte van het verteringsapparaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer