Stiphout ziet veel in luzerne als hokverrijking

Op zijn volledig gesloten varkensbedrijf, van eigen aanfok tot en met de vleesvarkens, is Twan Stiphout uit Sambeek bezig met verschillende opties voor hokverrijking. Hij is erg gecharmeerd van luzerne.

Stiphout+ziet+veel+in+luzerne+als+hokverrijking
© De Snuitgeverij

De zeugen in het kraamhok krijgen rondom het werpen een jutezak als nestmateriaal en maken daar goed gebruik van. Verder beschikken ze altijd over een bijttouw van natuurlijk materiaal, dat wordt vervangen als het te kort is.


Bij de zogende biggen is Stiphout nog zoekende. 'De biggen krijgen strooisel op de dichte vloer. Daarnaast hebben we als extra een jutezak opgehangen, maar daar hebben ze nauwelijks interesse in.'

Aan flarden

De gespeende biggen vinden een jutezak erg interessant. Ze krijgen deze vanaf spenen, maar pas vanaf de vijfde of zesde week, als de tanden doorkomen, gaan ze er echt mee in de weer. 'Ze scheuren hem helemaal aan flarden en we moeten de zak geregeld vervangen.'

Luzerne heeft een beetje prik en is een mooi los product

Twan Stiphout, varkenshouder in Sambeek

Daarnaast hangen er een strokoker met strobriketten in het hok en een ketting met bijtring. 'Voor de biggen vind ik strobriketten minder geschikt. Ze zijn te hard. Liefst zou ik een briket hebben van luzerne en wat zachter geperst.'

Luzernebriketten

Bij de vleesvarkens en opfokzeugen heeft Stiphout goede ervaringen met luzerne. Dat strooit hij tijdens de controleronde op de vloer. 'De varkens zijn er altijd goed mee bezig. Luzerne heeft een beetje prik en is een mooi los product. Liefst wil ik ook hier luzernebriketten in de koker in plaats van geperst stro.'

Strobriketten werken wel goed bij de dragende zeugen. 'Die zijn sterk en maken er goed gebruik van. Wel wil ik ook bij de zeugen als extra een ruif met luzerne.'

Uitdaging

De grootste uitdaging ligt volgens Stiphout bij de opfokzeugen. 'Dat zijn de dieren die vaak het eerst staartbijten. Toch hebben onze opfokzeugen nu een lange staart. We willen proberen het bijten onder de knie te krijgen met dagelijks luzerne, de strokokers en, als het nodig is, jutezakken erbij.'

Het is volgens de varkenshouder de moeilijkste groep, 'maar als het hier lukt, kunnen we ook verder met de andere varkens'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer