Duitse deelstaten vragen Europese Unie geld voor dubbel zwijnenhek

De Duitse deelstaten willen dat er Europese subsidie komt voor de aanleg van extra hekken langs de Poolse grens tegen verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP). Ondanks de aanleg van honderden kilometers hek komen er nog steeds besmette wilde zwijnen Duitsland binnen.

Duitse+deelstaten+vragen+Europese+Unie+geld+voor+dubbel+zwijnenhek
© Twan Wiermans

Nu al wordt op plekken een dubbele rij hekken neergezet. Desondanks zijn een jaar na het opduiken van het eerste AVP-geval in Duitsland inmiddels meer dan tweeduizend besmettingen bevestigd door het Friedrich Loeffler Instituut (FLI).

De landbouwministers van de deelstaten hebben er woensdag op een ingelaste video-ministersconferentie bij federaal minister Julia Klöckner en bondskanselier Merkel op aangedrongen bij Brussel om extra steun te vragen. De verspreiding van de varkenspest vanuit Polen naar westelijke en zuidelijke buurlanden is volgens de deelstaten een Europees probleem waar dus ook Europees geld voor uitgetrokken mag worden.


Aanleg van hekken

Andere deelstaten hebben aangeboden mee te betalen aan de aanleg van de hekken aan de oostgrens. Tot nu toe komt dat voor rekening van de drie oostelijke deelstaten Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg en Saksen. Het Deutsche Bauernverband (DBV) roept op tot een nog sterkere strijd tegen de epidemie.

Ondanks monitoring en inperkingsmaatregelen is de epidemische druk van de constante migratie van wilde zwijnen vanuit Polen in Duitsland nog steeds hoog, vindt de DBV. AVP verspreidt zich langs de grens naar het Noorden en het Zuiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer