Helga van Leur vult boodschappenkar met On the way to PlanetProof-producten

Met een winkelwagen vol On the way to PlanetProof-producten openden oud RTL-weervrouw en klimaatambassadeur Helga van Leur en voorzitter LTO Nederland Sjaak van der Tak maandag de eerste On the way to PlanetProof-week. Daarin staan de gecertificeerde producten in de spotlights bij supermarkten, televisiespots en sociale media.

Helga+van+Leur+vult+boodschappenkar+met+On+the+way+to+PlanetProof%2Dproducten
© Job Hiddink

De bijeenkomst vond plaats bij de gecertificeerde fruitteler Bert den Haan uit het Gelderse Kerk-Avezaath. Het keurmerk is vier jaar geleden gelanceerd door Stichting Milieukeur (SMK). Al vanaf het begin zet Van Leur zich in als ambassadeur voor het internationale keurmerk. Den Haan geeft tijdens de opening aan enthousiast over zijn duurzame bedrijfsvoering en inspanningen voor het keurmerk te zijn.

'Zo heb ik ruim vijfhonderd zonnepanelen op het dak van onze schuur, waarmee wij meer dan zelfvoorzienend zijn', legt Den Haan uit. 'Andere maatregelen die ik neem, hebben vooral te maken met het beperken van het gewasbeschermingsmiddelengebruik en biodiversiteit. De Betuwse fruitteler benadrukt het belang van waardering voor de teler. 'Ik vind het belangrijk duurzaam fruit te produceren, maar het moet zich uiteindelijk wel terugbetalen.'


Nieuwe fase

'We gaan nu een nieuwe fase in', zegt SMK-directeur Gijs Dröge. 'Het boodschappenkarretje is nu behoorlijk gevuld met gecertificeerde producten. Daarom gaan we het keurmerk nog bekender maken, zodat de consument weet waar het voor staat.'

Algemeen directeur Timo Hoogenboom van groenteconservenfabrikant HAK pleit voor het ontwikkelen van een promotiefonds, in samenwerking met de overheid en de markt. 'De omvang van het keurmerk maakt dat het een concrete invulling geeft aan het duurzame landbouwbeleid van de overheid. Door samen de kar te trekken, kan het keurmerk de aandacht krijgen die het verdient.' Dröge en Van der Tak zijn het hier mee eens.

'De overheid kan bijdragen om te zorgen dat de consument net zo duurzaam consumeert als de Nederlandse boer met On the way to PlanetProof nu al doet. Boeren uit Nederland onderscheiden zich in prestaties op het gebied van kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid', benadrukt Van der Tak. 'Bemoediging voor het 'on the way to' van het keurmerk is belangrijk, want hiermee kunnen boeren stappen blijven zetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer