PlanetProof past norm aan vanwege phytophthora

Het keurmerk On the Way to PlanetProof verhoogt de actieve stofnorm voor de teelt van consumptieaardappelen vanwege de phytophthoradruk. Dat heeft een college van deskundigen deze week besloten.

PlanetProof+past+norm+aan+vanwege+phytophthora
© Haijo Dodde

Het besluit is noodzakelijk omdat door de natte, warme zomer de aardappelschimmelziekte phytophthora bestreden moet worden om oogsten te redden, aldus Stichting Milieukeur (SMK). Vijf jaar geleden werd voor het laatst een vergelijkbare maatregel getroffen.

'Voordat het College van Deskundigen het besluit nam, zijn er uitgebreide consultaties geweest met externe deskundigen over de mogelijkheden voor de aanpak van deze schimmelziekte binnen de eisen van PlanetProof', aldus een woordvoerder van SMK.


'Daarbij is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de ambitie van het keurmerk en de haalbaarheid van de eisen. Conclusie is dat dit jaar de PlanetProof-norm voor het actievestofgebruik in aardappelen te ambitieus is en negatieve gevolgen zou hebben voor de opbrengst', legt de SMK-woordvoerder uit.


Meer kilo's

Tijdelijk is besloten voor verhoging van de actieve stofnorm met 3,5 kilo per hectare voor een teeltduur tot vier maanden (totaal 8,5 kilo per hectare) en met 3,7 kilo per hectare bij een teeltduur langer dan vier maanden (totaal 11,2 kilo per hectare).

Volgens SMK tonen de grote problemen door de schimmelziekte dit jaar opnieuw aan hoe belangrijk het is om resistente rassen te telen. SMK wil daar in samenwerking met ketenpartijen nog meer op gaan inzetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer