HAK realiseert duurzaamheidsplan PlanetProof voor eind 2021

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK rondt zijn duurzaamheidsplan rondom On the way to PlanetProof dit jaar volgens schema af. Voor eind 2021 wil HAK alle Nederlandse zomer- en wintergroenten gecertificeerd krijgen. Alleen de certificering van bruine bonen en kapucijners moet de komende weken nog worden afgerond.

HAK+realiseert+duurzaamheidsplan+PlanetProof+voor+eind+2021
© HAK

De afgelopen twee jaar werden onder andere rodekool, spinazie, rode bieten, boerenkool, spruiten en zuurkool gecertificeerd door Stichting Milieukeur (SMK). Onlangs kregen ook tuinboontjes, worteltjes, sperziebonen, velderwtjes en doperwten de PlanetProof-certificering.

In totaal werkten circa 150 telers mee aan de implementatie van het On the way to PlanetProof-programma. De extra compensaties voor telers verschilden afhankelijk van het gewas en varieerden van plus 7 procent tot plus 30 procent.


De afronding van het On the way to PlanetProof-duurzaamheidsplan betekent niet het einde van de groene teeltambities van HAK. Nieuwe technieken en vormen van verdere verduurzaming van de teelt worden onderzocht en geïmplementeerd.


Biologisch telen

HAK gaat op termijn proberen om meer biologisch te laten telen. In Nederland vindt dit nog maar plaats op 3,5 tot 4 procent van het landbouwareaal. HAK-directeur Inkoop en Landbouw Joachim Nieuwhoff verwacht dat dit nog een hele uitdaging is. 'Het is lastig dit op grote schaal te realiseren. Die uitdaging kun je gewoonweg niet helemaal bij de telers neerleggen. Daarvoor is voor hen de stap te groot. Je moet dat als hele keten oppakken. Daarbij is naar onze mening een belangrijke rol voor de overheid als aanjager van deze overgang weggelegd. Vandaar dat we dit proces stap voor stap verkennen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer