Tarwemarkt veert weer op

Tegenvallende opbrengsten en oogstprognoses geven de tarwemarkt een impuls. De noteringen voor maaltarwe op de Matif in Parijs stegen deze week bijna 6 procent.

Tarwemarkt+veert+weer+op
© Haijo Dodde

Voor maaltarwe op levering in september noteert de Matif opnieuw tot 210 euro per ton. Het opveren van de tarwemarkt is vooral een reactie op het recente Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. In dat rapport wordt de wereldwijde beschikbaarheid van tarwe voor komend seizoen 5 miljoen ton lager ingeschat.


Met name Noord-Amerika zelf verwacht vanwege de droogte en hitte een aanzienlijk kleiner productievolume van vooral zomertarwe. De Verenigde Staten stevenen af op een tarweproductie van 47,5 miljoen ton. Dat is nog weer 4 procent lager dan vorig jaar. Ook voor Canada worden de opbrengsten inmiddels lager ingeschat.


Russische tarweoogst teleurstellend

RVO.nl schrijft in het weekbericht granen dat de eerste oogstresultaten van tarwe in Rusland teleurstellend zijn. Voor analysebureau SovEcon is dat één van de redenen om de oogstverwachtingen met 2,3 miljoen ton naar beneden te schroeven. De totale tarweoogst wordt nu geraamd op 82,3 miljoen ton. Dat is 3,6 miljoen ton lager dan in 2020.

Tot slot heeft USDA voor Australië de tarweproductie wel met 1,5 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 28,5 miljoen ton. Volgens RVO.nl echter gaan private analisten uit van een nog hogere productie. Overigens is 28,5 miljoen ton ongeveer 4,5 miljoen ton minder dan de Australische tarweoogst van vorig jaar.


Toename maisvoorraden

In hun wekelijkse marktanalyse wijst meelfabrikant Koopmans erop dat de prijsstijging van tarwe in de eerste maanden van 2021 vooral een gevolg waren van de krappe voorraden op de globale maisbalans. Dit jaar wordt echter een wereldwijde recordoogst aan mais verwacht. Het lijkt erop dat de voorraden voor het eerst sinds drie jaar weer toenemen. Dat haalt aan de vraagkant wat druk van de tarwemarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer