USDA positief over tarweproductie

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft met name de prognose voor de tarweoogst in de Europese Unie, Rusland en Oekraïne naar boven bijgesteld.

USDA+positief+over+tarweproductie
© Han Reindsen

In het nieuwe Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport gaat USDA nu uit van een wereldwijde recordproductie van 794,4 miljoen ton tarwe voor het seizoen 2021-2022. De prognose in het vorige rapport was nog 5,5 miljoen ton lager. Vooral de tarweproductie in de Europese Unie wordt nu hoger ingeschat. USDA schrijft dat de belangrijkste toenames in verwachte productie voor rekening komen van Duitsland, Frankrijk en Roemenië.

Daarnaast voorspelt USDA ook recordproducties voor Rusland en Oekraïne. Met een plus van 1 miljoen ton komt de oogstprognose voor Rusland nu uit op 86 miljoen ton. Percelen wintertarwe in het westen van Rusland profiteren van de ruime neerslag van de afgelopen periode. Verder is het areaal zomertarwe uiteindelijk groter dan de Russische overheid vooraf inschatte. In Oekraïne zijn de groeiomstandigheden aanhoudend gunstig en dat resulteert in een oogstprognose van 29,5 miljoen ton.


Meer tarwe in veevoer

Naast de productie stelt USDA ook de wereldwijde consumptie van tarwe naar boven bij tot een recordniveau van 791,1 miljoen ton. De stijging schrijft de Amerikaanse overheid toe aan het verbruik van meer tarwe door veevoerfabrikanten in Europa en Rusland vanwege de grotere beschikbaarheid.

De aanpassingen van de prognoses voor productie en consumptie zorgen ervoor dat de berekende eindvoorraad voor tarwe op 1 juli 2022 met 1,8 miljoen ton toeneemt tot 296,8 miljoen ton. Daarvan ligt 48 procent strategisch opgeslagen in China.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer