Europese Unie oogst 10 miljoen ton meer tarwe

De Europese Commissie verwacht voor de Europese Unie (EU) dit jaar een tarweoogst van 128 miljoen ton. Dat is 10 miljoen ton meer dan vorig jaar en ook bijna 5 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Europese+Unie+oogst+10+miljoen+ton+meer+tarwe
© Haijo Dodde

Dat blijkt uit de prognose van de commissie van afgelopen week. De grotere tarweproductie is vooral een gevolg van uitbreiding van het tarweareaal in de 27 EU-lidstaten van 20,7 miljoen hectare naar 21,3 miljoen in 2021. De gemiddelde productie per hectare nam in de EU toe van 5,7 tot 6 ton.De grote Europese productielanden blijven Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk stijgt de productie volgens de prognose van 29,2 miljoen ton naar 36,7 miljoen. Duitsland gaat uit van een tarweoogst van 22,2 miljoen ton, dat is slechts een fractie meer dan in 2020. De grotere Franse productie is vooral gebaseerd op herstel van het tarweareaal tot 4,9 miljoen hectare.


Bescheiden rol Nederland

Nummer drie en nummer vier op de ranglijst met lidstaten van de EU die het meeste tarwe produceren, zijn Polen met 10,7 miljoen ton en Roemenië met 10,1 miljoen ton. Nederland speelt in de EU een bescheiden rol als tarweland met een verwachte productie van 1,1 miljoen ton. Dat is wel ruim 100.000 ton meer dan in 2020.

De totale graanoogst voor 2021 in de EU raamt de Europese Commissie op 293 miljoen ton. Deze productie is 12,5 miljoen ton groter dan in 2020 en dat betreft dus vooral meer tarwe. Daarnaast is de verwachting dat de oogst van korrelmais toeneemt van 66,5 miljoen ton tot 71,3 miljoen. Met name voor gerst, haver en rogge worden de oogstresultaten lager ingeschat dan vorig jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer