Agrofoodexport uit EU groeide in 2020 naar 184 miljard euro

De Europese Unie (EU) heeft haar leidende expositie als agrofoodexporteur in 2020 verder uitgebouwd. In totaal is voor 184 miljard euro aan producten uit de agrarische sector geëxporteerd. Een toename van 1,4 procent. De invoer van de EU groeide minimaal naar 122 miljard euro (+0,5 procent).

Agrofoodexport+uit+EU+groeide+in+2020+naar+184+miljard+euro
© Twan Wiermans

De coronapandemie maakte 2020 tot een uitdagend jaar, stelt de Europese Commissie in haar nieuwste rapportage. Internationale handel heeft een cruciale rol gespeeld bij het verzachten van de verwoestende economische impact van de pandemie en bleek een centraal instrument te zijn bij het vergroten van de veerkracht. De EU is het grootste handelsblok en een uitgebreid netwerk van vrijhandelsovereenkomsten (FTA's) ondersteunt haar positie in de wereldhandel.

Het jaar 2020 markeerde een nieuwe verbetering in de leidende positie van de EU bij 's werelds grootste exporteurs van agrovoedingsproducten. Wat de invoer betreft, is de EU volgens het rapport de derde grootste importeur geworden na de Verenigde Staten en China. In 2020 was het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste partner van de EU op het gebied van agrovoedingshandel, met een aandeel van 23 procent in de totale EU-export van agrovoeding en 13 procent in de totale invoer.


Divers scala exportproducten

De EU exporteert een breed scala aan producten uit alle delen van de waardeketen, wat het concurrentievermogen van de agrovoedingssector van de EU aantoont in een verscheidenheid aan productklassen, variërend van grondstoffen tot sterk bewerkte producten uit de voedingsindustrie. Wat de productcategorieën betreft, droeg de uitvoer van varkensvlees en tarwe sterk bij tot de stijging van de totale uitvoer van agrovoedingsproducten uit de EU.

China, Zwitserland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika waren de belangrijkste groeibestemmingen voor de EU-export van agrovoedingsproducten in 2020. De waarde van de EU-export daalde het meest naar de Verenigde Staten, Turkije, Singapore en Japan.


Invoer vooral basisvoedsel en veevoer

De invoer uit de EU wordt gedomineerd door basisvoedsel- en diervoederproducten uit de landbouw, die ongeveer 75 procent van alle invoer vertegenwoordigen. Canada groeide aanzienlijk als bron voor invoer uit de EU. Tegelijkertijd daalde de waarde van de EU-invoer uit het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de Verenigde Staten het meest in waarde.

De groei van de invoer van agrovoedingsproducten uit de EU werd voornamelijk gedreven door stijgingen van de invoerwaarden voor oliezaden, vetzuren en wassen, palmolie, fruit en sojabonen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer