Exporteur zet in op vervroeging teelt zaaiuien

Voor transport naar verre bestemmingen wil uienexporteur FlevoTrade in het Flevolandse Dronten al vanaf begin augustus kunnen beschikken over zaaiuien. Om uientelers handvatten te geven voor vervroeging van de teelt, is dit jaar in Flevoland een demoperceel aangelegd.

Exporteur+zet+in+op+vervroeging+teelt+zaaiuien
© Haijo Dodde

'We hebben zaaiuien nodig om kwaliteit in de export te kunnen garanderen', stelt Emiel Kamminga van FlevoTrade. 'Nu worden vroeg in het seizoen vooral plantuien aangeboden. Maar voor export naar verre bestemmingen is dat een nachtmerrie, zeker dit jaar met de hoge bacteriedruk door de nattigheid.'

FlevoTrade heeft op een praktijkperceel bij Swifterbant een demo aangelegd met verschillende rassen, verschillende zaaieenheden en zaaizaad dat wel of niet geprimed is. Kamminga geeft aan dat in het huidige assortiment drie rassen zeer geschikt zijn voor de vroege teelt. Dat zijn Barito van zaadfirma Seminis, Hybing van De Groot en Slot en Fasto van Hazera.


Oostelijke zandgronden

'Barito is echt de vroegste van deze zaaiuien. Ook hier in Flevoland lukt het na inzaai half maart om dit ras begin augustus te rooien. Maar in gebieden waar uientelers vroeger in het voorjaar kunnen zaaien, zoals op de zuidoostelijke en oostelijke zandgronden, is vervroeging van de teelt nog eenvoudiger te realiseren', zegt Kamminga.


Emiel Kamminga van FlevoTrade (links) geeft uitleg over de mogelijkheden om de teelt van zaaiuien te vervroegen.
Emiel Kamminga van FlevoTrade (links) geeft uitleg over de mogelijkheden om de teelt van zaaiuien te vervroegen. © Haijo Dodde

Extra vervroegen kan door meer zaaizaad te gebruiken en door het gebruik van geprimed zaaizaad. Op het demoperceel van FlevoTrade zijn de vroege rassen gezaaid met omgerekend per hectare 3,5 eenheden, 4 eenheden, 4,5 eenheden en 5 eenheden. Kamminga: 'We zien daarvan zeker verschillen bij het strijken van de uien.'

Uientelers verzaaien normaal vaak net iets minder dan 4 eenheden per hectare. Volgens de inschatting van Kamminga is het voor de vroege uienteelt goed mogelijk om uit te gaan van 4,5 eenheden. 'Dit geeft de mooiste maatsortering en op het oog prima opbrengsten. Nog meer zaaizaad gebruiken, voegt voor de vervroeging weinig meer toe en gaat ook ten koste van de kilo's.'


Positieve invloed van primen

Het effect van primen is afhankelijk van de omstandigheden na het zaaien. Het bleef afgelopen voorjaar lang koud en daardoor waren de omstandigheden voor het kiemen van het uienzaad niet optimaal. 'De meerwaarde van een gelijkmatige en vlotte ontwikkeling heeft zeker een positieve invloed. Dankzij het primen is het dit jaar mogelijk om enkele dagen eerder te oogsten', verklaart Kamminga.

Vijf zaaieenheden voegt niets meer toe aan de vervroeging en gaat bovendien ten koste van de opbrengst en de maatsortering.
Vijf zaaieenheden voegt niets meer toe aan de vervroeging en gaat bovendien ten koste van de opbrengst en de maatsortering. © Haijo Dodde

De conclusie van FlevoTrade op basis van de resultaten van hun demoperceel is dat vervroeging van zaaiuien zeker een optie is op lichtere, maar ook wat zwaardere gronden. Het handelsbedrijf wil uientelers de komende jaren stimuleren om de teelt te vervroegen en om op tijd te oogsten.

'We hebben niks tegen plantuien, die zijn prima geschikt voor de afzet via de binnenlandse retail. Voor export echter hebben we harde uien nodig die goed huidvast zijn. Daarom benadrukken we ook bij telers om niet alleen de teelt te vervroegen, maar ook de uien groener te oogsten. Onze ervaring is dat in de afzet de uientarra vooral wordt veroorzaakt door kale uien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer