Uienhandel geeft komende weken vol gas

Ondanks een moeizame start met te weinig vraag voor het vroege aanbod lijkt het uienseizoen nu toch op stoom te komen. Marktanalist Pieter Post van DCA-markt ziet volop perspectief. In de praktijk is hier en daar wel wat zorg over de kwaliteit vanwege de hoge druk van valse meeldauw.

Uienhandel+geeft+komende+weken+vol+gas
© Koos v.d. Spek

Veel telers van winter- en plantuien klaagden deze zomer over een gebrek aan belangstelling. De prijzen van vroege uien stonden constant onder druk en er was nauwelijks waardering voor primeuraanvoer. Maar Pieter Post van DCA-markt vindt het voorbarig om te spreken van een mislukte start van het afzetseizoen.

'Dit patroon zien we wel vaker bij de overgang naar een nieuw uienseizoen. De vraag moet altijd even op gang komen en dat is wellicht iets trager verlopen dan voorgaande jaren. Maar het is zeker geen reden om de markt nu in de put te praten', vindt de marktanalist.

Post vindt juist dat de uienmarkt ook deze herfst veel perspectief biedt. 'Er gebeurt nu al heel veel. De uienexporteurs draaien al enkele weken volle bak en zullen de komende periode echt gas geven. De iets lagere prijs heeft als voordeel dat er extra belangstelling is voor Nederlandse uien. Het is nu de uitdaging om de uien op de juiste plaats te krijgen.'

Het optimisme van Post wordt ook bevestigd door de exportcijfers. Uit de gegevens van GroentenFruit Huis, die zijn gepubliceerd op de website van Holland Onion Association, blijkt dat tot en met week 32 van oogst 2021 al 79.300 ton uien naar het buitenland is verkocht. Dat is 5.000 ton meer dan vorig seizoen na vijf weken export.

Opmerkelijk is dat vroeg in het seizoen al grote hoeveelheden uien naar Ivoorkust worden verscheept. Verder zijn Groot-Brittannië, Guinee, Mauritanië en ook een land als Nicaragua grote afnemers van de uien die veelal afland worden geleverd.

In week 32 zijn ook de grenzen van Senegal weer geopend voor de aanvoer van de eerste uien uit Nederland. Hoewel dit iets later is dan vorig jaar, is Post ervan overtuigd dat Senegal ook dit seizoen weer het belangrijkste exportland gaat zijn. 'Het is bekend dat lokale overheid de eigen teelt goed afschermt voor aanvoer van buitenaf. Maar de behoefte aan uien is groot en het ligt voor de hand dat in volume de export alleen maar toeneemt.'

Op de landbouwbeurzen in Goes, Middenmeer en Emmeloord veranderde de stemming de afgelopen weken geleidelijk van rustig naar prijshoudend. Dat is een teken van een betere balans tussen vraag en aanbod. Deze week noteerde Goes voor plantuien 7 euro per 100 kilo en dat is 0,50 euro meer dan vorige week. Voor zaaiuien steeg de notering met gemiddeld 1 euro naar 7 tot 9 euro per 100 kilo.

Punt van zorg bij de afzet is altijd de kwaliteit van de uien. 'In sommige regio's is de druk van valse meeldauw groot. Dat is vooral nadelig voor de maatsortering en de opbrengsten', zegt Post. 'Wel positief zijn de gunstige oogstomstandigheden van dit moment. De meeste uien komen mooi droog van het land.'

Valse meeldauw

Uienspecialist André Boot sprak onlangs tijdens een onlinebijeenkomst van zaadfirma Hazera ook over de gevolgen van valse meeldauw voor de bewaarkwaliteit.

'De schimmel veroorzaakt geen infecties in de bewaring', vertelde Boot. 'Wel merken we in de praktijk dat door zware veldaantastingen de effectiviteit van MH behoorlijk lager kan zijn. Het is daarom verstandig om regelmatig de kiemrust van de bewaaruien te controleren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    16° / 2°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    60 %
Meer weer