Jaarrond+focus+op+de+kwaliteit+van+uien
Nieuws
© Anton Dingemanse

Jaarrond focus op de kwaliteit van uien

Vanaf het klaarleggen van het uienland voorafgaand aan het zaaien tot aan het afleveren moeten uientelers bezig zijn met de kwaliteit van hun product, stelt André Boot van zaadfirma Hazera.

Vlak land, goed zaaien, de juiste teeltmaatregelen, een effectieve MH-bespuiting, niet te diep klappen, voorzichtig rooien en ook inschuren zijn volgens Boot allemaal aspecten die bijdragen aan een betere uienkwaliteit. De uienspecialist trad deze week op als gespreksleider tijdens de talkshow 'Van teelt tot afzet' die zaadfirma Hazera online organiseerde en waarbij de kwaliteit van de uien centraal stond.

Jan-Willem Hoopman van Hoopman Machines, de fabrikant van Holaras-machines, ging wat betreft de kwaliteit vooral in op het klappen van het loof kort voor het rooien. 'De basis van goed klapwerk is vlak land en een uniform gewas. Verder blijven we benadrukken om het gewas niet te diep te klappen, houdt minimaal een vuistbreedte boven de ui aan', adviseert hij de uientelers als standaardnorm.


Optimaal verzorgen in bewaring

'In de bewaring kun je zieke uien niet beter maken, maar je kunt de uien wel optimaal verzorgen', is de stelling van Arjan van Hassel van Tolsma Techniek. Voor de kwaliteit is het intensief drogen direct na het inschuren al van groot belang. 'In eerste instantie veel ventileren is noodzakelijk om de temperatuur van een partij te homogeniseren. Daarna kan het daadwerkelijke drogen beginnen.'

Als Van Hassel in een uienschuur loopt, dan gooit hij regelmatig een losse ui vanaf de grond boven op een volle box. 'Die ui moet je kunnen horen vallen, dan is de partij pas echt goed droog. Eigenlijk moeten de uien ruizen in de bewaring.' De bewaarspecialist waarschuwt ervoor om alleen te ventileren als de lucht voldoende in staat is om vocht op te nemen. Drogen met te vochtige lucht werkt averechts en gaat ten koste van de kleur van de uien, legt hij uit.

Voor de afzet van uien is kwaliteit essentieel, is de boodschap Gijsbrecht Gunter, voorzitter van handelskoepel Holland Onion Association (HOA). 'Een beetje afhankelijk van de bestemming worden er hoge eisen gesteld aan de hardheid, huidvastheid, kleur en kiemrust van de uien.' Naast de fysieke kwaliteitseisen wijst Gunter erop dat er bij de afnemers ook steeds meer voorwaarden worden gesteld aan de proceskwaliteit van de uien.


Meerprijs voor Global GAP

'Dat betreft certificeringen met aandacht voor residuen, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het stimuleren van biodiversiteit in de teelt. Zeker in Europa wordt dat meer gevraagd. Global GAP bijvoorbeeld levert gemiddeld een meerprijs op van 0,5 cent per kilo. Dat lijkt niet veel, maar meestal kost het voor telers die hun zaken goed op orde hebben, ook niet veel moeite om aan een dergelijke certificering te voldoen.'

Ook vindt Gunter dat kwaliteit in de markt wel degelijk wordt betaald. Hij refereert daarbij aan het verschil tussen de onderkant en bovenkant van de wekelijkse beursnoteringen. 'De beste uien in de markt leveren vaak 3 tot 4 cent per kilo meer op. Dat is behoorlijk en het betekent ook dat inspanningen van telers om goede uien af te leveren ook worden beloond.'


Hoge druk valse meeldauw

Tussendoor stelde een uienteler die meeluisterde naar de talkshow van Hazera de vraag in hoeverre de hoge druk van valse meeldauw van invloed is op de bewaarkwaliteit. Volgens Boot zorgt de schimmel zelf in de bewaring niet voor nieuwe infecties. 'Wel merken we in de praktijk dat door de zware veldaantastingen de effectiviteit van MH kan tegenvallen. Het is daarom verstandig om regelmatig de kiemrust van de bewaaruien te controleren.'

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    21° / 11°
    20 %
  • Zondag
    21° / 12°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    20 %
Meer weer