Canadese varkensstapel stijgt maar licht

De groei van het aantal varkens in Canada was maar licht in het tweede kwartaal van dit jaar. Het steeg naar 14,2 miljoen varkens, waarvan 1,3 miljoen zeugen. Volgens het nationale statistiekbureau telt Canada slechts 1 procent meer varkens dan een jaar geleden. Dat valt tegen gezien de huidige winstgevendheid van het houden van varkens.

Canadese+varkensstapel+stijgt+maar+licht
© Jos Thelosen

De Canadese varkensprijzen waren de eerste zes maanden van dit jaar hoog. Dat komt door de sterke prijsontwikkeling in de Verenigde Staten, waar de vraag naar varkens groter was dan het aanbod. De varkensprijs piekte in juni rond de 1,81 euro per kilo en daalde sindsdien licht. Zelfs met de hoge voerprijzen blijkt de varkensproductie zeer winstgevend te zijn. Het meest recente rapport van de Rabobank geeft aan dat de gemiddelde winst dit jaar rond de 67 euro per varkensplaats uitkomt.

Vaak breiden Canadese varkenshouders hun varkensstapel uit als de winstgevendheid goed is. Dat lijkt dit jaar echter niet het geval. Er is nauwelijks expansie van de varkenshouderij vanwege diverse beperkende factoren. Canadese marktrapporten melden problemen met bijvoorbeeld het verkrijgen van vergunningen.


Rem op uitbreidingsplannen

Het gebrek aan arbeidskrachten belemmert tevens de uitbreidingsplannen en de concurrentie op de internationale exportmarkten neemt toe. Dat zijn obstakels waar varkensvleesproductieketens in meerdere landen mee geconfronteerd worden.

Canada telde op 1 juli 1,3 miljoen productieve zeugen. Dat is 2 procent hoger dan in juli 2020. Het aantal geboren biggen is dit jaar 3 procent hoger. Het aantal geslachte varkens ligt in de eerste jaarhelft 1 procent hoger dan in dezelfde periode van 2020. Dat is volgens het statistiekbureau toe te schrijven aan de gestegen levende export. De export van vleesvarkens naar de Verenigde Staten steeg bijna 30 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer