Canada+geschikt+voor+teelt+van+peulvruchten
Achtergrond
© Haijo Dodde

Canada geschikt voor teelt van peulvruchten

De landbouw in Canada is aan het veranderen. Door innovaties van de Canadese start-up Agtech en de hogere temperaturen zijn er meer mogelijkheden voor de teelt van peulvruchten, belangrijke grondstoffen voor voedselverwerkende bedrijven.

In de West-Canadese provincies ligt 1,7 miljoen hectare landbouwgrond die geschikt is voor de teelt van op eiwit gebaseerde peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, erwten, tuinbonen, soja en koolzaad. De vraag naar plantaardige eiwitproducten neemt toe en dat biedt kansen voor Canadese provincies.

Dankzij technologische vooruitgang op het gebied van eiwitfractionering is Canada klaar om de belangrijkste mondiale leverancier te worden van plantaardige eiwitten die worden gebruikt bij de ontwikkeling van voedselproducten wereldwijd, zoals vegaburgers en niet-zuivelproducten. Dat meldt advies- en servicebureau Conway.


7 miljoen ton

De voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties voorspelt dat de Canadese export tegen 2025 zo'n 7 miljoen ton zal bedragen, vergeleken met een gemiddelde van 5,1 miljoen ton in de periode 2013-2015. Geen enkel ander land zal concurreren met dat verkoopniveau. De op een na hoogste is Australië met een voorspelling van 2,3 miljoen ton, gevolgd door Myanmar met 1,7 miljoen ton.

In Canada is de oogst gemiddeld zo'n 30 procent hoger dan op andere locaties over de hele wereld. Dit heeft te maken met de perfecte weersomstandigheden (warme dagen en koudere nachten), droge grond en voornamelijk geïrrigeerd land (met name in Zuid-Alberta). De grote verscheidenheid aan peulvruchten die in West-Canada worden geteeld, biedt verwerkers veel opties voor voedselproductie.


Grote verschuiving

Canadese geëxporteerde peulvruchten worden nu voornamelijk in hun oorspronkelijke vorm geconsumeerd, maar er vindt een grote verschuiving plaats in de wereldwijde diëten. Dierlijke eiwitten maken steeds vaker plaats voor plantaardige eiwitten. Deze omschakeling maakt de prairieprovincies van Canada – Alberta, Manitoba en Saskatchewan – ideale locaties voor eiwitfractionering.

Diverse wetenschappers in Canada zijn bezig met onderzoek om bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe plantaardige producten. Om aan de groeiende wereldwijde vraag naar plantaardige eiwitten te voldoen, investeert de Canadese overheid in capaciteitsopbouw rond eiwitfractionering om zichzelf te transformeren van een gewone producent naar een producent van afgewerkte ingrediënten.


Precisielandbouw

De groeiende vraag naar plantaardige eiwitten biedt boeren voordelen. De teelt van peulvruchten maakt de rotatie van gewassen makkelijker en vermindert de vraag naar stikstof uit de bodem. Boeren passen precisielandbouw toe, waardoor ze minder grondstoffen gebruiken en de gewasopbrengsten en winstgevendheid verhogen. Meerdere bedrijven ondersteunen de boeren bij de nieuwe techniek.


Veel bedrijven zijn actief

De toegang tot grondstoffen is een van de belangrijkste redenen waarom meer dan 120 voedselverwerkende bedrijven in Alberta actief zijn. Er zijn meer zaken die een rol spelen. Denk aan de arbeidskrachten in de regio, de lage kosten van land, elektriciteit en water, gemakkelijke toegang tot markten en recente initiatieven voor het verminderen van de regelgeving. Het is daardoor makkelijk te begrijpen waarom de regio nieuwe bedrijven blijft aantrekken. Enkele belangrijke spelers uit Alberta ondersteunen de innovatie op het gebied van plantaardige eiwitten. De University of Alberta Research Farms doet onderzoek naar de verwerking van plantaardige eiwitten om ervoor te zorgen dat de nieuwste en meest efficiënte technieken worden toegepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer