IRS: verwijder schieters in suikerbieten

Kennis- en onderzoekscentrum IRS adviseert suikerbietentelers om zeker tot half september schieters te verwijderen om bloei en afrijping te voorkomen. Eén schieter kan wel 2.000 tot 4.500 zaden produceren.

IRS%3A+verwijder+schieters+in+suikerbieten
© IRS

Vooral in vroeggezaaide bietenpercelen zijn massaal schieters ontstaan. Een perceel vol schieters kan de komende jaren voor een grote uitdaging zorgen, vooral in de volgende bietenteelt

Het IRS raadt telers aan schieters met biet en al uit de grond te trekken en de stengel boven de biet te knakken. Door schieters daarna op het gewas neer te leggen, kan het verdrogen. Bij schieters met afgerijpt zaad is het handig om voorzichtig te handelen, omdat het zaad gemakkelijk kan loslaten. In dat geval is het beter om ze van het perceel af te voeren.


Zaadstengel

Bij hoge aantallen zijschieters kan de zaadstengel van de kop worden verwijderd. Het voordeel daarvan is dat de biet behouden blijft. Het nadeel is dat de zaadstengel weer opnieuw kan uitlopen. In deze situatie beveelt IRS aan om de biet te verwijderen.


Als de schieters in hoge aantallen aanwezig zijn, wordt een onkruidstrijker of maaier gebruikt. Beide methoden hebben nadelen. Bij het aanstrijken kunnen rotte bieten ontstaan bij de oogst door glyfosaat en bij maaien blijft het onderste deel van de stengel intact. Daardoor kan alsnog kiemkrachtig zaad worden gevormd. Schieters weghalen kan ook met een onkruidtrekker, maar hierbij is er kans op het afbreken van de schieterstengel waardoor zaadvorming mogelijk blijft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer