Uitbreiding Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland wordt uitgebreid met zes locaties. De partijen binnen de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland hebben als doel om de bijzondere waarden van het agrarisch polderlandschap verder te versterken.

Uitbreiding+Bijzonder+Provinciaal+Landschap+Midden%2DDelfland
© Thierry Schut

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland ligt in het hart van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Behalve het grondgebied van gemeente Midden-Delfland maken ook groengebieden van omliggende gemeenten hier deel van uit. De partijen binnen de Landschapstafel hebben hiervoor dit jaar samen een nieuwe visie opgesteld.

Om het agrarisch polderlandschap, dat daarnaast ook ruimte biedt aan recreatie, natuur en water, te versterken, bevatte deze visie daarom het voorstel om het gebied op zes locaties uit te breiden: de Groenzoom (gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland), Kerkbuurt (gemeente Schiedam), Dakpark A4 (gemeente Rotterdam), het Kraaiennest (gemeente Midden-Delfland), de Zeven Gaten (De Lier, gemeente Westland) en Kerkpolder (Schipluiden, gemeente Midden-Delfland).


Voldoende ruimte

Landschapstafelvoorzitter Marja van Bijsterveldt en gedeputeerde Meindert Stolk (CDA): 'In het drukke Zuid-Holland is het belangrijk dat er voldoende ruimte blijft voor bijzondere landschappen zoals Midden-Delfland. Een open en groen gebied in de drukke metropoolregio. Mooi dus dat het bijzonder provinciaal landschap hier wordt uitgebreid en dat daarbij aandacht is voor duurzame landbouw, versterking van natuurwaarden, recreatie en een klimaatrobuuste inrichting.'

Provincie Zuid-Holland heeft in 2017 Midden-Delfland aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap. Daarmee was Midden-Delfland het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap in Nederland.


Naast de uitbreiding van het gebied wil de landschapstafel het groene gebied binnen de drukke en dichtbevolkte Metropoolregio Rotterdam Den Haag open en groen houden en nog toegankelijker, bekender en waardevoller maken voor de ruim twee miljoen inwoners in en rond dit gebied. De komende jaren richten de leden zich daarom op het bieden van toekomst aan duurzame landbouw, het versterken van de natuurwaarden en de ruimtelijke en recreatieve kwaliteit en het klimaatrobuuster maken van dit gebied.


Leden

Naast de gemeente Midden-Delfland maken de recreatie-, natuur- en landschapsgebieden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland deel uit van dit Bijzonder Provinciaal Landschap. Aan de Landschapstafel zijn ook provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord-afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en Midden-Delfland Vereniging aangesloten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer