Midden-Delfland: buitengebied kan energieneutraal zijn

Gemeente Midden-Delfland onderzoekt of het buitengebied op kleine schaal energieneutraal kan worden. Momenteel wordt gezocht naar fondsen om een pilot mogelijk te maken.

Midden%2DDelfland%3A+buitengebied+kan+energieneutraal+zijn
© Koen van Wijk

Het plan voor de pilot vloeit voort uit een energieverkenning onder inwoners die recent is gehouden in het buitengebied van de Zuid-Hollandse gemeente. De insteek hiervan was onderzoeken of de gemeente in de toekomst volledig zelfvoorzienend kan worden in het landelijk gebied. ‘Net als elke gemeente moeten we door de transitie om van het aardgas af te raken. Tijdens een aftrapsessie werd duidelijk dat het buitengebied kansen biedt om lokaal energie op te wekken zonder het landschap aan te tasten. Dat zijn we gaan onderzoeken’, zegt Maaike van den Ende, projectleider energievisie bij de gemeente Midden-Delfland.

Volledig zelfvoorzienend worden is mogelijk, maar heeft wel impact op het landschap, erkent Van den Ende. ‘Theoretisch is het mogelijk. Met mestvergisters bij vijf grote melkveehouderijen die hun koeien binnen houden, kan het. De vraag is of dat wenselijk is, we zien de koe graag in de wei en het past niet bij onze kringloopboeren.'

Conservatieve aannames

Het project zou wel kunnen starten met zonnepanelen op daken en kleine windmolens. Ook op die manier kan Midden-Delfland al een behoorlijke stap zetten richting energieneutraliteit, denkt Van den Ende. ‘We hebben in het onderzoek behoorlijk conservatieve aannames gedaan wat betreft de mogelijkheden. Zo gaan we uit van 25 procent bedekking van het dakoppervlak met zonnepanelen. Dat zal in de toekomst door innovaties echter een stuk meer kunnen worden.’

'Niet wenselijk om koeien binnen te houden'

De energieverkenning is inmiddels gepresenteerd aan de gemeenteraad. Voor een grootschalig vervolg wil deze eerst beter in beeld hebben hoe de plannen samenhangen met de aardgasvrije toekomst.
Wel komt ondertussen de informatievoorziening over kleine windmolens en zonnepanelen op daken op gang en wordt het onderzoek gebruikt als input voor een beleidskader dat nu wordt ontwikkeld. Ook moet het voor particulieren mogelijk worden om een kleine windmolen op hun erf te plaatsen. Momenteel mogen alleen agrarische bedrijven dergelijke windmolens neerzetten.

Prijskaartje

Ondertussen wordt onderzocht of een pilot mogelijk is. Van den Ende: ‘We hebben een deelgebied van veertig erven specifieker onderzocht. Verenigd in een buurtcoöperatie kunnen zij energieneutraal worden. Daar hangt echter een prijskaartje aan van 3 miljoen euro. We zoeken nu landelijk en bij de provincie naar subsidie hiervoor. In totaal telt de gemeente 250 erven in het buitengebied. Als iedereen mee doet, kost dat weliswaar een flinke investering, maar levert het buitengebied een positief energiesaldo.’

Volgens Van den Ende reageerde de provincie positief op een eerste projectpresentatie en staat een gesprek met de Rabobank op stapel. Een klankbordgroep heeft meegedacht en input gegeven voor vervolgstappen. Een van de dilemma’s die daarbij speelt, is de drempel voor agrarische ondernemers om deel te nemen aan zo’n coöperatie. ‘Waarom zouden boeren investeren in meer energieopwekking dan ze zelf nodig hebben?’, schetst Van den Ende het dilemma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer