Varkenshouderij staat te springen om vakmensen

Het wordt steeds lastiger om de vraag naar medewerkers ingevuld te krijgen. Dat geldt voor alle veehouderijbranches, die in de varkenshouderij in het bijzonder.

Varkenshouderij+staat+te+springen+om+vakmensen
© Henk Riswick

In de varkenshouderij is de vraag naar vakmensen aanhoudend groot, terwijl het aanbod krapper wordt. 'Vacatures staan vaak voor langere tijd open. Ze worden ook steeds vaker ingevuld met buitenlandse medewerkers', reageert Christianne Kraan van AB Werkt. Onbekendheid met de varkenshouderij in combinatie met het imago speelt de sector al jaren parten.

Daar komt nu de overspannen arbeidsmarkt bij, met zeker voor jonge mensen een groot aanbod aan vacatures. De beloning van vakmensen is in de varkenshouderij vergelijkbaar met wat elders wordt betaald. Voor productiemedewerkers ligt dat anders. Een 21-jarige bijvoorbeeld ontvangt bij de McDonald's al snel 12 euro bruto per uur. Dat is meer dan de cao.


Arbeidsmigranten

Om het werk op een varkensbedrijf toch georganiseerd te krijgen, worden de werkzaamheden steeds vaker opgeknipt. 'Alles wat tegen productiewerk aanzit, zoals enten en het schoonspuiten van afdelingen, wordt dan al snel ingevuld door losse krachten die steeds vaker uit het buitenland komen', stelt Kees van Aar van Agro-Connect.

Waren het tot voor kort vooral arbeidsmigranten uit Polen die het tekort vulden, ze komen nu uit Roemenië en Bulgarije in het bijzonder.


Wijziging in Poolse wetgeving

Voor het verdwijnen van Poolse medewerkers zijn verschillende redenen. De verbeterde economische situatie in Polen en een wijziging in de Poolse wetgeving waarbij een Pool die in het buitenland werkt, twee keer afrekent met zijn fiscus zijn de belangrijkste.

Voor arbeidsmigranten werden de omstandigheden er door de coronabeperkingen afgelopen jaar niet gemakkelijker op. Taal- en vaardigheidscursussen vielen weg, terwijl degenen die hier al werken, minder makkelijk eens naar huis konden. Van Aar noemt het jammer dat er zo weinig animo is voor werken in de varkenshouderij. Naast dat er veel werk is, wijst hij op de doorgroeimogelijkheden. 'Ook internationaal.'


Scholing

De varkenssector – ondernemers en arbeidsbemiddeling – steekt al jaren veel energie in het werven van medewerkers. Onder andere door het aanbieden van scholing en ontwikkelingsperspectief.

'Zorg ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent. In de beloning van je mensen, de aandacht die je hun geeft en de manier waarop je hen aanstuurt', tipt Kraan. Van Aar vult aan: 'Belonen is meer dan alleen het salaris. Dat is ook een veilige en sfeervolle werkplek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer