Zaadsector kampt met groot tekort aan mbo-personeel

Er is een grote behoefte aan afgestudeerde mbo'ers in de zaadsector. Dat blijkt uit cijfers van stichting Seed Valley, het wereldwijde centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie. Het bedrijf heeft het aantal mbo-vacatures voor de richting labanalist vergeleken met het aantal afgestudeerden van relevante opleidingen in het noorden van Noord-Holland, waar Seed Valley is gevestigd.

Zaadsector+kampt+met+groot+tekort+aan+mbo%2Dpersoneel
© Archieffoto Marcel Bekken

Bij het samenwerkingsverband zijn meer dan 35 innovatieve bedrijven aangesloten die rassen en nieuwe technologie voor de groente- en sierbloementeelt ontwikkelen. Vanuit Seed Valley worden kwekers in landen over de hele wereld voorzien van groente- en bloemenzaden. Het initiatief is ruim tien jaar geleden opgericht, toen veredelingsbedrijven problemen kregen met het aantrekken van geschikte medewerkers. Onder de vlag van Seed Valley worden toekomstige werknemers enthousiast gemaakt om een opleiding en een carrière te kiezen in de zaadindustrie.

De Seed Valley-bedrijven publiceren jaarlijks ongeveer driehonderd vacatures, waarvan 45 in de richting van labanalist en plantenteelt. Ongeveer de helft van het aantal afgestudeerden in deze richtingen (22) stelt zich beschikbaar voor een baan in de sector.


Vraag neemt toe

Deze cijfers laten zien dat te weinig studenten kiezen voor een baan in dezelfde richting, terwijl de vraag naar deze mensen juist toeneemt. Uit onderzoek onder 68 mbo-studenten van de regionale opleidingen plantenteelt en analist blijkt dat 64 procent kiest voor een vervolgstudie. 7 procent wordt bedrijfsopvolger en 9 procent heeft al werk voordat ze afstuderen. 40 procent (22 studenten) is beschikbaar voor de overige arbeidsmarkt.

Het is moeilijk om de openstaande vacatures in te vullen. De verwachting is dat het aantal toeneemt door vergrijzing en verdere groei van bedrijven.


Zaadsector interessanter dan gedacht

De beroepsperspectieven in de zaadsector zijn vaak interessanter dan wordt gedacht. De bedrijven bieden vaak een internationale werkomgeving met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief. Ook wordt het werk steeds technischer, waarbij gebruik wordt gemaakt van Het Nieuwe Telen: data verzamelen en op basis daarvan automatische teeltsystemen aansturen.

Door hightech onderzoek is er continu behoefte aan nieuw talent, bijvoorbeeld naar analisten die onderzoek doen naar ziekteresistentie en inhoudsstoffen van gewassen. Daarnaast is er vraag naar teeltspecialisten die verantwoordelijk zijn voor klimaatregeling van kassen, verzorging van planten en het oogsten van de zaden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer