Werklozen+aan+het+werk+in+de+kas
Nieuws
© Vidiphoto

Werklozen aan het werk in de kas

Gemeenten Den Haag en Westland willen langdurige werklozen laten werken in de glastuinbouw. Ze zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Glastuinbouw Westland, Greenport West-Holland, werkgeversorganisaties en opleidingsinstituten.

Het streven is om de komende drie jaar tenminste tweehonderd mensen vanuit de bijstand te begeleiden naar een baan in de glastuinbouw en/of agrologistiek, geven de initiatiefnemers aan. De eerste vier mensen zijn in november gestart. Inzet is dat deze mensen in dienst komen bij het glastuinbouwbedrijf. De sectordeal Tuinbouw en Agro-Logistiek Westland werd onlangs getekend.

'Alleen al in Den Haag participeren 27.000 mensen niet op de arbeidsmarkt. Dat kan niet in een economie die zo 'booming' is. Glastuinders komen mensen tekort. Het is dan moeilijk verklaarbaar waarom een heel grote groep niet aan het werk is', stelt mede-ondertekenaar Jacco Vooijs van LTO Glaskracht Westland.

De vraag naar personeel in de sector is groot. Het gaat om technisch werk, maar ook om werk in de verkoop. 'Mensen kunnen simpel beginnen, zoals fusten legen en karren klaarmaken', aldus Vooijs.

Casemanagers van de gemeenten gaan de kandidaten met de glastuinders matchen. 'Ze screenen onder andere de motivatie. Wij staan open voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ze moeten wel gemotiveerd zijn', zegt Vooijs. 'We werken het liefst met aanpoters die verantwoordelijkheid nemen.'


Geleerd van ander project

Begeleiding vanuit de gemeenten is dan ook noodzakelijk, stelt Vooijs. 'We willen niet aan een dood paard trekken. Al heel wat jaren geleden was er een proef om werklozen in de kassen te laten werken. Een nobel plan. Maar het werkte niet, omdat er te weinig begeleiding was. Daar hebben we van geleerd.'

Met de deelnemende bedrijven worden werkakkoorden afgesloten. Hierin staan concrete afspraken over de ontwikkeling en het in dienst nemen van werkzoekenden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De behoeften van de werkgevers – sociaal maatschappelijk ondernemen, kleinschaligheid en maatwerk – zijn belangrijke pijlers voor dit project, geven de initiatiefnemers aan.

De Haagse wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) is trots op de samenwerking. 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Ook binnen de glastuinbouw. Door als gemeenten samen te werken, bieden we meer kansen voor mensen die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer