Roep om stoppersregeling varkenshouderij in Duitsland

De Oost-Duitse zeugenhouder Leon van Dijck pleit voor een saneringsregeling voor de Duitse varkenshouderij naar Nederlands voorbeeld.

Roep+om+stoppersregeling+varkenshouderij+in+Duitsland
© groenonderwijs.nl

De situatie in de Duitse varkenshouderij is penibel. Enerzijds gelden strenge welzijnseisen waaraan Duitse varkenshouders moeten voldoen, anderzijds zet de Afrikaanse varkenspest de Duitse export van varkensvlees zwaar onder druk. Daarnaast zal China op de lange termijn zelfvoorzienend zijn of varkensvlees kopen in Spanje of de Verenigde Staten, verwacht Van Dijck.

Als het aan de zeugenhouder ligt, concentreert Duitsland zich op de binnenlandse markt. Er zijn genoeg varkenshouders in Duitsland die willen stoppen, maar financiële verplichtingen hebben, waardoor ze niet schuldenvrij kunnen stoppen. De verwachting is dat komend half jaar veel vermeerderaars en vleesvarkensproducenten gedwongen moeten stoppen.

Worden die locaties niet gesaneerd, dan worden ze wanneer de prijzen aanhalen, weer opnieuw in productie genomen. Van Dijck spreekt van een vicieuze cirkel die moet worden doorbroken. 'Je bedrijf beëindigen zonder schulden moet in Duitsland, net als in Nederland mogelijk zijn', vindt hij.


Steun voor blijvers

Daarnaast pleit de ondernemer voor steun voor varkensbedrijven die doorgaan. 'Biggenproducenten verliezen minimaal 25 euro per big en hebben geen vlees meer op de botten. Hoe moeten deze bedrijven omgaan met de investeringen die de komende jaren nodig zijn om aan de dierenwelzijnseisen van de commissie-Borchert te voldoen?' vraagt hij zich af.


Net als in Nederland kampt de varkenshouderij in Duitsland met een imagoprobleem. Van Dijck hoopt dat beide maatregelen – saneren enerzijds en innoveren anderzijds – bijdragen aan een beter imago van de varkenssector in Duitsland. De drager onder de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen in Nederland was geur. Voor de regeling kwamen bedrijven in aanmerking die in hun directe omgeving geuroverlast veroorzaakten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer