Duitse koolzaadoogst valt tegen

De opbrengst per hectare van winterkoolzaad in Duitsland is magertjes. De oogst blijft steken op 3,5 ton per hectare, 4,4 procent minder dan een jaar geleden. Dat is ongeveer 160 kilo per hectare minder. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van landbouw.

Duitse+koolzaadoogst+valt+tegen
© Niels de Vries

Duitsland produceert wel meer koolzaad dan in 2020, maar dat komt omdat de akkerbouwers meer hectares hebben ingezaaid. De totale productie komt dit jaar naar schatting uit op 3,53 miljoen ton, wat 0,2 procent meer is dan vorig jaar. De totale ingezaaide oppervlakte is dit jaar met 1 miljoen hectare 4,8 procent meer dan in 2020.

In de deelstaten die aan Nederland grenzen, zijn de opbrengsten 3,6 ton per hectare (Nedersaksen) en 3,8 ton per hectare (Noordrijn-Westfalen). De oogst in Nedersaksen is iets hoger dan in 2020, terwijl in Noordrijn-Westfalen de opbrengst net wat lager is dan vorig jaar. Ook in de deelstaat Brandenburg vallen de opbrengsten lager uit dan een jaar geleden. De opbrengst is daar met 3 ton per hectare 10 procent lager dan in 2020.


Het meeste koolzaad wordt geteeld in Mecklenburg-Voorpommeren in Noordoost-Duitsland. In deze deelstaat wordt op 174.100 hectare winterkoolzaad geteeld. De opbrengsten zakten daar volgens het landelijk gemiddelde naar 3,7 ton per hectare. Wat betreft het meerjarig gemiddelde is juist een flinke stijging van 11,3 procent gerealiseerd. Vorig jaar was de gemiddelde opbrengst 3,9 ton per hectare. Ondanks dat blijft het vijfjarig gemiddelde tussen 2015 en 2020 in de noordoostelijke deelstaat steken op 3,3 ton per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer