NEPG: natte zomer beïnvloedt aardappelsector

Deze zomer behoort tot een van de meest natte zomers in Noordwest-Europa van de afgelopen decennia. Dat leidt tot een hoge phytophthoradruk in aardappelen. Dat meldt Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) na een overleg met deelnemende landen aan North-Western European Potato Growers (NEPG).

NEPG%3A+natte+zomer+be%C3%AFnvloedt+aardappelsector
© Twan Wiermans

Een groeiend aantal producenten geeft aan de problemen min of meer onder controle te hebben, maar het kan alsnog leiden tot lagere netto-opbrengsten of kwaliteitsproblemen. Ook zorgt de hoge ziektedruk voor flinke spuitkosten voor akkerbouwers.

De verwachte opbrengsten in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk worden geschat op een gemiddeld jaar en zijn daarmee ongeveer gelijk aan vorig seizoen. Toen kwam de oogst uit op 45 ton per hectare, iets boven het vijfjarig gemiddelde. Het tarrapercentage ligt naar verwachting wat hoger. Wel zijn er nog veel onzekerheden op het gebied van rot, holle harten, groeischeuren, onderwatergewichten, oogstomstandigheden en bewaarbaarheid.

De totale opbrengst wordt geraamd op 22,4 miljoen ton. Dat is lager dan vorig jaar, maar dat komt vooral doordat het areaal is afgenomen tot 497.700 hectare.


Hogere productiekosten

De aardappelteelt wordt steeds duurder. Vooral kosten voor gewasbescherming, energie, bewaring en arbeid zijn flink gestegen. Dat kan effect hebben op het aardappelareaal van 2022, zeker gezien de prijsstijging in de granen- en koolzaadteelt.

Daarnaast rekenen akkerbouwers erop dat de coronapandemie komend seizoen nog steeds invloed heeft op de aardappelmarkt en de verkoop van verwerkte producten. Desondanks draaien verwerkers sinds begin deze zomer op volle capaciteit. De uitvoer van verwerkte aardappelproducten van de 27 lidstaten van de Europese Unie is in juni met 63 procent gestegen ten opzichte van juni 2020. De totale verkoop van Europese verwerkte aardappelproducten is in seizoen 2020/2021 met 13 procent gestegen tegenover 2019/2020.

Door de hete en droge zomer in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Oost-Europa wordt een goede export naar het Middellands Zeegebied en Oost-Europa verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer