Spaanse aardappeltelers oogsten 5 procent minder

Ondanks een kleine uitbreiding van het aardappelareaal in Spanje daalde de aardappelproductie afgelopen jaar met 5 procent ten opzichte van 2019.

Spaanse+aardappeltelers+oogsten+5+procent+minder
© Haijo Dodde

Dit meldt het Spaanse landbouwministerie. De totale aardappeloogst voor 2020 wordt geraamd op 2,14 miljoen ton. Dat is 5,1 procent minder dan in 2019 toen de Spaanse telers bij elkaar 2,26 miljoen ton aardappelen produceerden. Het aardappelareaal in Spanje steeg afgelopen jaar van 66.650 hectare naar 67.289 hectare.

De lagere opbrengsten komen vooral voor rekening van de grootste teeltregio Castilië en León. Hier werd afgelopen jaar op 18.371 hectare aardappelen geteeld. De totale productie was daar meer dan 10 procent lager.


Moeizame groei door hittegolven

Vooral hittegolven zorgden voor moeizame groeiomstandigheden. De gemiddelde hectareproductie bleef veelal beperkt tot minder dan 40 ton. Normaal oogsten aardappeltelers in dit deel van Spanje ongeveer 50 ton aardappelen van een hectare.

Andere grote teeltgebieden voor aardappelen in Spanje zijn Galicië en Andalusië. Vooral in Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje, is de aardappelteelt in opkomst. Daar werd in 2020 zo'n 5,7 procent meer geoogst dan het jaar daarvoor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer