Duitse fruittelers plukken minder appels en pruimen

De Duitse appel- en pruimenoogst zal dit jaar naar verwachting onder het niveau van vorig jaar uitkomen en ook onder het tienjarig gemiddelde. Dit is onder meer te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden.

Duitse+fruittelers+plukken+minder+appels+en+pruimen
© Han Reindsen

Appels blijven verreweg het meest geoogste boomfruit in Duitsland. De fruittelers verwachten in 2021 een appeloogst van zo'n 937.000 ton en een pruimenoogst van 34.000 ton. Dit meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

De appeloogst is dit jaar bijna 87.000 ton minder en daarmee 8,5 procent lager dan in het voorgaande jaar. Ten opzichte van het tienjarig gemiddelde wordt dit jaar 24.000 ton en dus zo'n 2 procent minder appelen geoogst. Het gaat in Duitsland landelijk om een oppervlakte van bijna 34.000 hectare.


Ruim kwart minder pruimen

De pruimenoogst zal dit jaar met 34.000 ton naar verwachting ruim een kwart (27 procent) lager uitvallen dan vorig jaar (47.000 ton). Aangezien het oogstvolume van pruimen in 2020 bijna exact het tienjarig gemiddelde was, wordt de oogst ook zo'n 27 procent lager dan het langjarig gemiddelde. In Duitsland gaat het om 4.200 hectare pruimen.

De reden voor de lagere oogstverwachting zijn de ongunstige weersomstandigheden en late vorst, die hebben geleid tot een verminderde of geen vruchtzetting. Daarnaast is de pruim een afwisselende vrucht. Zo wordt een beter oogstjaar, zoals 2020, meestal gevolgd door een jaar met een lagere opbrengst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer