Onderzoeker vraagt telers naar opbrengstverschillen

Voor promotieonderzoek vraagt Paul Ravensbergen van Wageningen University & Research aardappeltelers een enquête in te vullen om inzicht te krijgen in opbrengstniveaus en -verschillen.

Onderzoeker+vraagt+telers+naar+opbrengstverschillen
© Wim van Vossen

Vanwaar deze enquête?

'Naast inzicht in de omvang van de variatie willen we van de telers weten of zij een vermoeden hebben wat de opbrengstverschillen op hun bedrijf kan verklaren. Uit ons onderzoek tot dusver blijkt dat bij een ras als Fontane de bruto-opbrengsten tussen verschillende praktijkpercelen variëren van 40 tot 85 ton per hectare.

Wij willen van aardappeltelers weten of zij vermoeden welke factoren de opbrengsten vooral beïnvloeden.

Onderzoeker Paul Ravensbergen van Wageningen University & Research

‘Bij Innovator is de range iets kleiner, maar nog steeds vrij groot. We zoeken hiervoor een verklaring. Naast eigen veldanalyses willen we via de enquête zoveel mogelijk telers bereiken om input te leveren voor ons onderzoek.'


Wat houdt het promotieonderzoek precies in?

'Binnen het promotieproject 'Yield gap analysis for sustainable potato production' onderzoeken we de potentiële en actuele opbrengstniveaus en opbrengstbeperkende factoren van aardappelen op veld- en bedrijfsniveau in Nederland. Het onderzoek houdt zich onder meer bezig met het testen en verbeteren van bestaande groeimodellen voor moderne rassen.

‘Veel is nog gebaseerd op Bintje. Naast het bepalen van factoren met de meeste invloed op de opbrengsten is de ontwikkeling van een beslissingsondersteunend systeem een belangrijk onderdeel van dit onderzoek. Dit systeem moet uiteindelijk een hulpmiddel zijn voor het optimaliseren van de aardappelteelt.'


Hoever zijn jullie met het onderzoek?

'Afgelopen jaar heb ik verspreid over zes provincies 24 percelen Innovator op klei en 24 percelen Fontane op zand om de twee weken bezocht. In de periode vanaf het poten tot aan de oogst heb ik metingen gedaan aan gewasontwikkeling en opbrengsten en steeds de bodemgegevens en de weersomstandigheden vastgelegd. Door deze informatie te combineren met het management van de aardappelteler kijken we of er een verband is met de verschillen in opbrengsten. Daarnaast hebben we in 2019 en 2020 ook experimenten gedaan op praktijkpercelen met hogere fosfaat- en kaligiften en analyseren we het effect daarvan op de oogstresultaten.'


Wat doen jullie in dit onderzoek met de informatie die via de enquête binnenkomt?

'De ideeën van de telers over de opbrengstverschillen gebruiken we voor het opstellen van hypothesen en die testen we op basis van verzamelde gegevens of gegevens die we nog gaan verzamelen. Vanuit de enquête selecteren we enkele telers voor aanvullende vragen zodat we verder kunnen ingaan op de oorzaken van de opbrengstverschillen. Bij deze verdieping zullen we onze analyses over de teelt van hun aardappelen steeds met de betreffende telers terugkoppelen.'


Holland Innovative Potato

Het promotieonderzoek waaraan Paul Ravensbergen meewerkt vindt plaats in participatie met Holland Innovative Potato. Dit is een onderzoeksprogramma van een consortium van bedrijven uit de aardappelketen, waaronder Aviko, FarmFrites, Lamb Weston Meijer en McCain. Telers die willen meewerken aan het onderzoek kunnen via bijgaande link de enquête invullen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer