Chinese zuivelgigant Yili groeit flink door

Het Chinese zuivelbedrijf Yili heeft in het eerste half jaar van 2021 een flinke groei gerealiseerd. De bruto-omzet steeg in deze periode 19 procent ten opzichte van een jaar eerder naar omgerekend ruim 7,3 miljard euro. De nettowinst in dezelfde periode steeg met ruim 42 procent naar bijna 700 miljoen euro.

Chinese+zuivelgigant+Yili+groeit+flink+door
© ANP

Het bedrijf is erg tevreden met de resultaten die zijn eigen verwachtingen overtroffen. Yili is het op vijf na grootste zuivelconcern ter wereld en verwacht dit jaar het eerste zuivelbedrijf in Azië te worden met een omzet van 100 miljard yuan (ruim 13 miljard euro). Op de Aziatische markt is het bedrijf het grootst. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Chinese stad Hohhot.


Yili had in de eerste helft van 2021 wel te maken met uitdagingen, vooral de stijgende kosten voor grondstoffen. De afzet van de belangrijkste producten van Yili bleef tijdens de eerste zes maanden van dit jaar groeien. Vooral de afzet van Ambpomial suikervrije yoghurt en de Ambpomial 5G-Protein yoghurt, die in de tweede helft van 2020 werden geïntroduceerd, groeide snel.


Kaasverkoop

Een verdubbeling van de kaasverkoop werd in de eerste helft van dit jaar gerapporteerd. De verkoop van gekoelde melk groeide ook. Het marktaandeel hiervan groeide met 5,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Naast zuivel is Yili ook actief in andere producten als mineraalwater, waarvan de verkoop eveneens steeg.

Volgens Yili heeft de voortdurende impact van corona veel invloed op het consumptiegedrag van consumenten. Met name de online verkoop steeg flink en Yili verwacht dat deze trend doorzet. Rabobank publiceerde in augustus zijn jaarlijkse Global Dairy Top 20 lijst, waarin Yili Group uitkwam op positie 5 van internationale zuivelbedrijven.

Het bedrijf heeft flinke groeiambities die het wil waarmaken door overnames in het buitenland. Yili heeft in Wageningen een innovatiecentrum, dat is gevestigd op de Wageningen Campus. Dit centrum heeft als doel om de samenwerkingen met Europese bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten uit te breiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer