VTA: lagere opbrengst proefrooiing consumptieaardappelen

De opbrengst van de proefrooiingen half augustus in de consumptieaardappelen van leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) is 14 procent lager dan vorig jaar. De gemiddelde oogst van de monsters is 40.053 kilo per hectare. Dat was vorig seizoen nog 46.571 kilo.

VTA%3A+lagere+opbrengst+proefrooiing+consumptieaardappelen
© ZLTO, monique jansen

Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de productie 7,5 procent minder. Voorzitter Bert Timmermans van de handelscommissie aardappelen van VTA zegt dat de lagere productie komt door de koude en late start in het voorjaar.

'Ook zorgt hier en daar infectie van phythophthora en de wateroverlast voor opbrengstderving, maar het seizoen is nog niet voorbij. We verwachten toch op een gemiddelde eindopbrengst te komen, omdat door het gematigde weer het gewas nog wel groei blijft houden.'


Voldoende vocht

De proefrooiingen van VTA zijn door heel Nederland gedaan. 'De waterschade is heel lokaal, vaak op lagere percelen en langs rivieren', vervolgt Timmermans. 'Op droogtegevoelige gronden verwacht ik zeker een goede opbrengst, omdat daar voldoende vocht aanwezig is en de grond minder last heeft gehad van wateroverlast.'

VTA meldt dat er verschillen bestaan tussen de percelen. Het perceel met de laagste opbrengst was 21 ton per hectare, terwijl de hoogste uitkwam op 59,7 ton. Verder lijkt er qua potentie ook nog behoorlijk onderscheid te bestaan. 'De opbrengstverschillen zijn vooral ontstaan door lokale waterschade en verschillen tussen rassen', zegt hij.


Het percentage knollen van 50 millimeter opwaarts is 57 procent. Dat was vorig jaar 65 procent, het vijfjarig gemiddelde noteert 60 procent. Ook ligt het gemiddeld knolaantal 4,4 procent lager dan het meerjarig gemiddelde.


Gezonde markt

Het oogsttijdstip is gemiddeld ten opzichte van andere jaren. Sommige fabrieken zijn al begonnen met verwerken. De voorzitter adviseert telers om een gezonde houding in de markt aan te nemen. 'De markt ziet er gezond uit, telers hoeven daardoor niet in paniek te raken met de oogstdruk.'


'Dat komt omdat het areaal consumptieaardappelen en de opbrengst dit jaar niet extreem hoog is. De grootste uitdaging wordt om de aardappelen gezond naar binnen te rijden', concludeert Timmermans. De volgende proefrooiing wordt half september uitgevoerd bij dezelfde VTA-leden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer