Fritesaardappelen+Aviko+groeien+gestaag+door
Nieuws
© Haijo Dodde

Fritesaardappelen Aviko groeien gestaag door

De resultaten van de vijfde proefrooiing van Aviko Potato in week 34 laten zien dat de fritesaardappelen gestaag doorgroeien. De opbrengst van de belangrijkste rassen van de hoofdoogst is vorige week op 53 ton per hectare uitgekomen.

De opbrengst per hectare is daarmee gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. Aviko verwacht dit jaar geen bovengemiddelde kilo-opbrengst.

De grofte van de aardappelen benadert in week 34 het aantal van recordjaar 2017. Het percentage knollen van 50 millimeter opwaarts is nu 85 procent, 1 procent minder dan in 2017. Eerder meldde Aviko al dat de knollen dit jaar grof zijn omdat er minder knollen per plant aan zitten.


Het onderwatergewicht noteerde 383 gram in week 34. Daarmee is het verschil ten opzichte van week 33 niet groot (7 gram). Tussen week 32 en 33 steeg het onderwatergewicht nog met 20 gram. Belangrijke factoren die van invloed zijn op het onderwatergewicht zijn het afrijpingsproces en het aantal zonuren. Het onderwatergewicht is nu ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde dat op 378 gram staat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer