Aardappelmarkt kan nog alle kanten op

Met een toenemend aanbod, redelijke opbrengstverwachtingen en een fritesindustrie die op volle toeren draait, is het spannend welke richting de aardappelmarkt kiest. Veel hangt af van de omstandigheden tijdens het rooien en de werkelijke hectareopbrengsten van de hoofdoogst.

Aardappelmarkt+kan+nog+alle+kanten+op
© Burt Sytsma

PotatoNL handhaafde deze week de noteringen op 14,50 tot 17 euro per 100 kilo voor aardappelen die zijn bestemd voor grootschalige verwerking. Belgapom in België verlaagde de notering voor vroege fritesaardappelen met 1 euro tot 14 euro per 100 kilo. Op de termijnmarkt stegen de noteringen voor fritesgeschikte aardappelen op levering in april 2022 van 17,50 naar 18,10 euro per 100 kilo.

De aardappelprijzen lijken daarmee voorlopig in balans. De verlaging van Belgapom is een aanwijzing dat het aanbod van vroege fritesaardappelen snel toeneemt. Dat PotatoNL vasthoudt aan het prijsniveau, heeft ongetwijfeld te maken met de aanhoudende vraag.


Behoorlijke capaciteit

Uit verwerkingscijfers van de Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie en Nederlandse Aardappel Organisatie blijkt dat de aardappelindustrie in Nederland een behoorlijke capaciteit draait. In juli is ruim 300.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is veel voor deze tijd van het jaar. In juli 2020 en juli 2019 gebruikten de verwerkers respectievelijk 272.000 ton en 268.000 ton aardappelen als grondstof.

Voor de afgelopen twaalf maanden, van augustus 2020 tot en met juli 2021, komt het totale verwerkingsvolume op 3,68 miljoen ton. Dit zijn vooral aardappelen van oogst 2020 die in Nederland zijn verwerkt. In de periode van augustus 2019 tot en met juli 2020 gebruikten de Nederlandse verwerkers 3,56 miljoen ton aardappelen.


Verwerkingsvolumes

Na de coronadip is daarmee weer sprake van een stijgende lijn. Wel zijn de verwerkingsvolumes nog substantieel lager dan in de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018. Toen verwerkte de Nederlandse aardappelindustrie op jaarbasis meer dan 4 miljoen ton aardappelen. Het huidige verwerkingsniveau is vergelijkbaar met het seizoen 2014-2015.

Overigens zijn zeker niet alle verwerkte aardappelen van Nederlandse herkomst. Van de 300.000 ton in juli 2021 is 143.000 ton aardappelen afkomstig van invoer. Dat is een aandeel van ruim 47 procent.


EU4-landen

In Nederland, België, Duitsland en Frankrijk is het areaal consumptieaardappelen dit jaar met 4,7 procent afgenomen tot ongeveer 498.000 hectare. Dit blijkt uit een eerdere inventarisatie van North-western European Potato Growers. De telersorganisatie stelde toen al dat ondanks het kleinere areaal de hectareopbrengsten uiteindelijk bepalend zijn voor de totale productie.


• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootaardappelen

Ondanks een late start van het groeiseizoen wijzen proefrooiingen in Nederland en België uit dat de opbrengstverwachtingen redelijk zijn. Aviko Potato publiceert wekelijks de prognoses voor de fritesrassen Innovator, Fontane en Agria. De resultaten komen sterk overeen met die van vorig jaar. Toen oogstten de Aviko-telers gemiddeld net iets meer dan 60 ton per hectare.


Proefrooiingen

In België laten de proefrooiingen van onderzoeksinstelling PCA zien dat de opbrengsten van Fontane en Challenger iets hoger zijn dan het langjarig gemiddelde.

Beursmakelaar De Vries & Westermann schrijft in een analyse dat augustus de belangrijkste groeimaand is voor de aardappelen van de hoofdoogst. De groeiomstandigheden zijn relatief goed met de beschikbaarheid van voldoende vocht en mooie temperaturen. De komende weken geven meer duidelijkheid over producties en de reactie daarop van de aardappelmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer