Vocht veroorzaakt schimmels in mais

Terwijl de eerste builenbrand al is gesignaleerd, komen de meeste andere schimmelziekten in de mais pas in september aan het licht. Gezien de vochtige weersomstandigheden wordt de bladschimmel Helminthosporium mogelijk verwacht.

Vocht+veroorzaakt+schimmels+in+mais
© Jos Groten/PPO

Dat stelt onderzoeker Jos Groten van Wageningen University & Research (WUR). Het resistentieniveau van de huidige rassen is hoog. Melkveehouder Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo kwam deze week in zijn perceel enkele planten met builenbrand tegen.

Ook Brigitte Kroonen van WUR-locatie Vredepeel heeft enkele gevallen gezien. 'De eerste propjes komen te voorschijn', zegt ze. Groten signaleert hetzelfde. Hij denkt dat het aantastingsniveau dit jaar laag zal blijven. Het komt vooral bij een droog jaar voor.


Maiskopbrand

Het vochtige voorjaar, vooral in mei, kan nu wel leiden tot meer maiskopbrand, denkt de onderzoeker. Hij erkent dat het nog een beetje koffiedik kijken is. 'De komende afrijpingsperiode worden de effecten van veel schimmels pas zichtbaar. Zo valt maiskopbrand vaak pas bij de oogst op, hoewel de besmetting al voor het vijfde bladstadium optreedt.'


Groten verwacht in gebieden waar met maiskopbrand besmette percelen voorkomen, mogelijk schade. 'Deze schimmel verspreidt zich makkelijker naar de wortel van de plant als de grond vochtig is. Vooral de mais die voor de regen in mei is gezaaid, kan hier last van hebben', zegt hij.

'Ook ben ik benieuwd naar ons proefperceel in de uiterwaarden van de Maas. Dit heeft blank gestaan, maar de mais staat nog overeind. Hier heeft het water volop grip gehad op de al wat oudere maisplant.'


Aanbevelende Rassenlijst

De onderzoeker stelt dat veel schade door maiskopbrand is te voorkomen door een ras te kiezen dat op de positieve lijst van de Aanbevelende Rassenlijst staat. De rassen op deze lijst zijn geschikt voor uitzaai op maiskopbrand besmette percelen. 'Op die lijst staan alleen rassen met maximaal 1 procent maiskopbrand. Er zijn ook rassen in de markt met bijna 60 procent aantasting. Dat levert op een besmet perceel geheid een catastrofe op.'

Volgens Groten kan dit jaar ook gunstig zijn voor Helminthosporium, dat zich vaak pas uit rond eind augustus of begin september. 'Bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius en vocht kan dat makkelijker tot uiting komen. We zagen dit veel in 2007 en 2008. Veredelaars hebben toen enkele gevoelige inteeltlijnen uit het programma gehaald, waardoor het zich de laatste jaren ook minder manifesteert.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer