IRS vindt stemphylium in de Noordoostpolder

Op verschillende percelen met suikerbieten in de Noordoostpolder is de bladschimmel stemphylium gevonden, meldt het IRS.

IRS+vindt+stemphylium+in+de+Noordoostpolder
© IRS

De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert bietentelers in dit gebied alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren. Bij het vinden van vlekjes stemphylium of een andere bladschimmel kunnen zij een bespuiting uitvoeren.

Voor de overige teeltgebieden in Nederland is nog geen waarschuwing van kracht. Daar zijn op dit moment nog geen bladschimmels gevonden. Het advies van het IRS is wel om in deze regio’s de suikerbieten regelmatig te controleren op bladschimmels.


Spuiten op fris blad

Bietentelers moeten een fungicidenbespuiting bij voorkeur uitvoeren op rechtopstaand, fris blad voor een goede opname. De keuze van het fungicide hangt af van de bladschimmels die op een perceel gevonden worden.

Een aantasting van stemphylium in suikerbieten kan worden verward met mangaangebrek of beschadigingen aan de achterzijde van het blad. Later in het seizoen lijken oudere, bruine vlekjes van stemphylium ook op de vlekken die worden veroorzaakt door de bacterie pseudomonas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer